söndag 20 oktober 2013

Alla mina julböcker

Inspirerad av Tomtens Dotter, som hade dragit fram alla sina julböcker och gjort ett inlägg, bestämde jag mig för att göra detsamma, inte minst för att se hur många böcker jag faktiskt har... Mitt inlägg blev nog minst lika långt som hennes, hoppas ni orkar läsa!

Om vi börjar från botten av högen så är det Den stora julboken det ges ut en varje år och jag har alla sedan 2003. Min snälla mamma prenumererar på dem och ger dem till mig varje år! Det brukar finnas en massa härliga tips och innehållet förändras verkligen från år till år. Det är alltid lika kul att plocka fram och läsa dem!

Julen av Malcolm Hiller är en riktig favorit för att den är så udda. Hiller är florist (från Storbritannien, tror jag) och boken handlar väldigt mycket om blomser- och växtarrangemang, och då ser du inte en julstjärna eller hyacint så långt ögat når, utan det är väldigt "osvenskt", vilket jag tycker är kul (inget ont om svenska julblommor och traditioner, dock). Men det finns även en hel del recept på godis och desserter; Portvinsjelly, Julmoussebomb och hur du lägger in din egen frukt i sprit.

Morberg firar jul, köptes nyligen och har jag bläddrat igenom den i ett par gånger, och där snackar vi verkligen traditionell svensk jul när den är som bäst! Där finns alla recept bu behöver för ett traditionellt julbord, kul att det även är en nyårssuppé med. Men när det kommer till julmat regerar enligt mig Monikas Jul för i den boken finns verkligen allt! Traditionella recept och recept med en mer modern twist. Jag gillar att det finns många rätter som inte nödvändigtvis känns julbord utan snarare vanlig decembermiddag, jag vill ju äta julig mat hela december!

Jag kommer hem igen till jul av Peter Jöback är hans egna skildring av julen genom sina jullåtar via minnen och julmat. Ett måste för Jöback-fanet! Den röda boken som man inte ser vad det är (ber om ursäkt för en utomordentligt kass bild, insåg det först när jag ställt in alla böcker i bokhyllan igen...) är Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra av Solveig Stenudd och här kan man se bilder på alla julkalendrarna i radio och TV genom tiderna (fram till 2004, när boken kom ut), och läsa vad de handlade om, och annan kul fakta. Jag älskar att sitta och titta på alla fina bilder, sån nostalgi och julstämning!

Sen älskar jag som ni säkert redan vet att göra pepparkakshus och äger tre stycken på temat. Pepparkakshus & Mera julbus av Eva Grane, Ylva Norman rekommenderar jag främst för att det finns massa fina mallar till alla kul projekt och Making Great Gingerbread Houses av Aaron Morgan rekommenderar jag för den innehåller massa inspiration samt tips och tricks till hur du gör fina detaljer på ditt hus! När det kommer till att dekorera pepparkakshus ska det vara American style, enligt mig!

Julpyssel deluxe (och Pyssel Deluxe nedan innehåller också ett par julpyssel) av Josefine Ekman är precis som det låter, pyssel men med lite "lyxigare" känsla, och inte minst är det användbara saker! Det finns allt ifrån recept till stick- och virkmönster och mycket däremellan och jag blir verkligt inspirerad av böckerna.

Cake Pops Christmas av Bakerella. Vet ni inte vem Bakrerella är så bör ni ta er till hennes blogg pronto, den kvinnan är The Queen of Cake Pops. Bilderna i boken är helt galet fina och till och med jag, som har en hel del erfarenhet av att dekorera bakverk, blir amazed. Jag skulle försöka mig på ett projekt från boken förra året, men tiden tog slut, bollarna ligger fortfarande kvar frysen... 

Jan Hedh har aldrig skrivit någon bok med bara julrecept, med flera av hans böcker (ja, jag äger alla...) innehåller julrecept och bilderna är väldigt inbjudande! I juletid hämtar jag framför allt inspiration av dessa böcker: 277 sorters kakor, som jag alltid använder när julens småkakor ska bakas och pepparkakorna är de godaste jag någonsin gjort! Chokladpassion och Choklad - Mer av det goda innehåller allt du behöver veta om pralintillverkning (och chokladdesserter), massa pralinrecept och den senare har dessutom recept på kolor och geléhallon och annat godis. I Bröd och Bröd & kaffebröd finns alla brödrecept du kan tänka dig, så klart även vörtbröd och lussekatter men dessutom utländska julfavoriter som Panettone och Weihnachtsstollen. Sylt och Marmelad är en bok om hur du gör sylt och marmelad av i princip vilka frukter, bär och grönsaker som helst! En perfekta hemgjord julklapp! Även flera recept på fantastisk konfektmarmelad (skuren marmelad), som är så mycket mer än gröna kulor...
Pärlans konfektyr har snabbt blivit kända för sina kolor, och boken innehåller recept på alla kolor du kan tänka dig! Jag tänkte prova att göra deras storsäljande saltlakritskola till jul!

Choklad, praliner, marsipan och karameller av Birger Lundgren är en fackbok med inte så mycket bilder men massa recept och information. Recepten är tydligt uppradade och lätta att följa, om du vet vad du håller på med. Till den vane hemmakonditorn som söker en utmaning skulle jag absolut rekommendera denna boken!

9 kommentarer:

  1. Vad härligt!
    Blev lite sugen på flera av dem.
    Själv har jag en hög med "jultidningar" bredvid sängen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det har jag med, kan inte låta bli att köpa dem också!

      Radera
  2. Många fina böcker! Härligt inlägg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jo jag är lite besatt när det kommer till julböcker, har beställt tre till som är på väg hem till mig just nu! ;)

      Radera
  3. Härligt med många julböcker! Borde kanske invetera min bokhylla också, finns många böcker som jag inte kikat i på flera år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände också lite så när jag gick igenom mina, att vissa var det ett tag sedan man läste...

      Radera
  4. Julböcker är kärlek! :)

    http://annasglittrigajulblogg.blogspot.se/

    SvaraRadera
  5. Wow! Du är ju värre än mig :-)
    Malcom Hiller-boken har jag bläddrat mycket i och jag håller med dig, den är jättemysig. Dock tillhör den inte min julsamling, utan min kära mammas.

    Den där sista boken, Coklad, Praliner, Marsipan, Karameller blev jag lite nyfiken på. Ska kolla om den finns på något bibliotek i närheten :-)

    Tack för en massa bra boktips!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, har som sagt tre böcker på väg hem till mig just nu, också! Älskar Malcolm Hiller-boken, jag har stulit den av farmor! ;)

      Hoppas du hittar Birger Lundgrens bok! :)

      Radera