torsdag 31 oktober 2013

Hello Kitty-pumpa

Idag har jag karvat mitt livs första Halloween-pumpa! Jag blev riktigt nöjd, det var superkul, jag vill bara göra fler!

Här är även vår "söta" zombieträdgårdstomte som jag köpte igår. Jag och CJ hittade den på Hobbex, och vi var bara tvungna att ha den!
Happy Halloween allihopa!

tisdag 29 oktober 2013

Halloweenfix & Jultröja

Jag kommer få ta en julpaus denna vecka och gå all in på Halloween! Har massor som måste fixas till på lördag när vi ska ha Halloween-fest; fixa klart kostymen, karva en pumpa och göra pumpapaj! När jag tog en runda på stan igår för att köpa det sista inför helgen tog jag en sväng in på Cubus för att se om deras t-shirts med julmotiv kommit än, och visst hade de det! Det fanns inte så många som det gjort tidigare år, men två fick följa med hem. Här är en av dem:
Jättegosig och kostade 129kr. De finns med matchande pyjamasbyxor (för 199kr/set) också, men det är inte riktigt min grej så jag köpte bara tröjorna. När jag kom hem tog jag på mig den nya tröjan och la mig på soffan och försökte läsa "Drömhem & trädgård" men slumrade till direkt!

söndag 27 oktober 2013

Helgpyssel

Denna helgen har spenderats hemma (och på gymmet) så jag har fått en hel del saker gjorda. Igår putsade jag våra fönster, det har inte gjorts på flera år! Det är knappt så jag vågar visa hur skitiga de var... Eftersom vi bor på andra våning och fönstren inte går att vrida inåt, så fick jag sitta på en stol och hänga ut genom ena fönstret och putsa det andra. Det såg nog lite kul ut för förbipasserande, men nu kan vi se genom våra fönster igen! Städade även köket ganska grundligt, så skönt att få gjort!
Före...
...efter!

Söndagen har ägnats åt att försöka färga en knallgrön tyllkjol svart (till Halloween), den blev svart/grön, så det funkade nästan. Sen har jag målat jättebjällror som jag fyndade på Panduro för 10kr st. De var silverfärgade, men jag hade tänkt hänga dem i min steampunkgran och då passar koppar så mycket bättre!


 Jag har ju inte heller visat vad som låg i alla paketen jag fick på posten i veckan, men det får ni se här:

Illon Wikland-kulorna kom i ett av paketen, så fina!
Jättebra askar låg de i också.
Tre nya böcker till samlingen. "Choklad, Kola och Karameller" av Hilary Walden inspirerar mig väldigt mycket just nu!
En låda med 72 gummiormar är alltid bra att ha...
Skämt åsido, kan ni gissa vem jag ska vara på Halloween?!

Mallen till pepparkakskyrkan är klar!

Mallen till årets pepparkaksprojekt är klar! Årets pepparkakshus kommer närmare bestämt att bli en kyrka, och förlagan jag använt mig av är Örgryte nya Kyrka. Jag brukar promenera förbi den ibland, och har alltid tyckt att den är väldigt vacker. Eftersom jag faktiskt aldrig gjort en kyrka någon gång, så tyckte jag allt att det var dags!
Örgryte kyrka är byggd i nygotisk stil och invigdes år 1890
När jag ska göra en mall till ett pepparkakshus gör jag det helt för hand, med penna, linjal, tejp och kartongark. Jag har fotat kyrkan själv och utgår ifrån bilderna, googlade även, då jag inte lyckats fånga vissa detaljer så bra på bild. Fick en hel del hjälp från Google Earth Street View som var helt fantastiskt, om en lite svårmanövrerat! Jag inser att det säkert finns datorprogram som skulle kunna underlätta mall-byggandet, men mitt sätt funkar bra, även om det tar lite tid... Tid förresten, eftersom den vanligaste frågan jag brukar få om mina pepparkakshus är "Hur lång tid tog det?" så har jag i år bestämt att klocka mig och se exakt hur många timmar det faktiskt tar. Jag stannade timern när mallen var klar efter totalt 6h 20min (men kan nog räkna bort nån timme slösurfning), så vi säger 5h 20min på mallen (uppdelat på tre dagar).
Så här ser skissen ut, när jag tittar på den i efterhand, kan jag undra om jag är ett geni eller helt galen, ha ha!
Först ser det bara ut som ett vanligt hus...
...men sen kommer det fler och fler detaljer.

Här är den färdiga mallen! Det brukar alltid tillkomma lite detaljer som jag skär ut på frihand också. Det ska bli spännande att sätta igång med baket någon gång i november!

lördag 26 oktober 2013

Julgran i duschen!

"Julpyntar ni överallt?" frågar Tomtens Dotter i sitt senaste inlägg. Jag och min sambo delar på ynka 34 kvm, men jag brukar nog få in mer julpynt än många andra på den lilla ytan. Ett rum som dock brukar lämnas opynatat är toaletten. Men när jag hade min julbrunch förra året ville jag pynta lite extra, så trappuppgången fick en upp-piffning, likaså toaletten. Jag satte upp en extra julgran, lite temporärt, i duschen!

Framförallt ville jag visa upp min jättejättefina julgransmatta som jag broderat.

Eftersom jag äger både rosa flamingos och Cheshire cat-pynt så har jag seriöst funderat på att pynta julgranen med Alice i Underlandet-tema; spelkort, teservis, rosor och sånt... Men inte i år. Ibland känns det som jag har lite för många idéeer!

Pepparkakshus: Hotell Pepparkaka anno 2011

Här kommer ytterligare ett av mina pepparkakshus från tidigare år, har ni missat de tidigare kan du hitta dem i listan till höger.

Jag hade länge varit inspirerad av bilden från SR:s julkalender 1995: Hotell Pepparkaka. Jag minns ingenting från att ha hört julkalender som barn. Det var väl som vanligt, man lyssnade ett par avsnitt i början, sen rann det ut i sanden...
"I sagoskogen ligger hotell Pepparkaka som är byggt av pepparkaka och sockerglasyr. Taket är täkt av färgade chokladpastiller. Tjugofyra rum finns att hyra ut, och varje rum bär på en sagas hemlighet."
Källa



Efter att flera år skjutit på projektet, då jag insåg att det skulle bli väldigt tidskrävande, bestämde jag mig och mallen tillverkades på min sista semestervecka i augusti! Då huset är tre våningar högt, innehåller runda torn, en sockertopp, en spiraltrappa (vilket var det svåraste att få till) och totalt ca 150 delar, så hade jag minsann åtagit mig en ordentlig utmaning. Bygget delades upp på fyra dagar, jag vet inte hur många timmar det tog. Men tillslut stod bygget klart, och jag var/är fortfarande riktigt nöjd med hur likt det är!
Huset är ganska litet, det är mini-Smarties på taken. Bottenplattan är 28 cm i kvadrat.

 Jag försökte faktiskt att skänka pepparkakshuset till Musikhjälpen (som jag älskar, och lyssnar på i princip dygnet runt när det håller på) att auktionera ut, men var för sent ute, då de redan hade "tillräckligt med saker att auktionera ut". Jag ska dock göra ett nytt försök med årets hus, de har nu dessutom gjort det enklare att göra egna auktioner nu, så min pepparkaks-craziness får göra lite nytta också!

torsdag 24 oktober 2013

Julförkläde

Okej, jag klickade precis hem världens finaste julförkläde från Etsy! Jag har kollat på likande tidigare men inte kunna bestämma mig! Jag äger inte ens nåt ordentligt förkläde, utan brukar få byta om när jag har bakat... Jag sökte på apron christmas pin-up och hittade massor med fina i samma stil!
Nu får det nog bli internet-köpstopp...kanske!

Förresten, glöm inte att följa min blogg med Bloglovin

onsdag 23 oktober 2013

Gårdagens inköpta julpynt

Här kommer bilden på det jag köpte på Grönbergs Interiör igår. Lila glaskulor, tre stycken, de är handblåsta och jättefina, jag vågade knappt köpa dem, för jag är så rädd att de ska gå sönder.  Min lillasyster gav mig ett 5-pack lila glaskulor med guldstjärnor när jag var 11-12 år. Förra året hade jag bar 2 kvar (de har gått sönder i flytt mestadels tror jag)...tills julgranen välte(!!!!) på lilljulafton och så var det bara en kvar. De här ska jag vara så himla rädd om, måste fixa nån risktigt bra förvaring för dem! Hursomhelst, jag ville köpa fyra fåglar, men nöjde mig med tre, jag vet faktiskt inte hur många jag har, men de blir bara fler och fler för varje år, de är ju såå fina! Sen blev det två fotoramar med klockmotiv, bilderna i ramarna går att byta ut, men till det temat jag har på julgranen nu kommer klockorna passa helt perfekt!

Jag var och hämtade ut lite paket idag också. Jag älskar när jag får paket på posten, även om det är jag själv beställt och betalat för skaerna. Ett av paketen nedan hade jag faktiskt hunnit glömma bort att jag beställt, så det var extra kul! Innehållet får ni dock vänta lite på att få se, ska sova nu... God Natt!


tisdag 22 oktober 2013

Julinvigning i Göteborgs vackraste butik

Som jag skrev här om dagen så var det julinvigning idag på inredningsbutiken Grönbergs Interiör här i Göteborg. Det är tredje året i rad som jag går på invigningen och det brukar alltid vara helt underbart fint och jag vill köpa hela butiken, i år var inget undantag!

Det var julpynt precis överallt! Jag var väldigt förtjust i de handblåsta korall-färgade julkulorna, men köpte i en annan färg som passar mitt jultema bättre. Även fåglar är en svaghet jag verkar dela med personalen på Grönbergs, jag bara kan inte låta bli att köpa några nya varje år!


Skyltfönstret är verkligen helt magiskt, man vill bara kliva in i fönstret och bo där! Jag bara älskar det!


Exakt vad jag köpte med mig hem får ni se imorgon!

måndag 21 oktober 2013

Glögg- och julmustpremiär!

Jag vet att jag är ute mycket senare än de flesta julbloggare, men i lördags hade jag säsongens glöggpremiär! Glöggen avnjöts samtidigt som jag satt och pysslade med mallen till årets pepparkakshus, riktigt pysselmys med andra ord! Förra julen fick jag några glöggflaskor av min lillasyster, hon pluggar i Umeå och hade köpt med sig lite norrländsk glögg som jag fick i julklapp. Då jag var sjuk i mellandagarna blev det aldrig av att jag provade någon av dem,  så därför har jag ju mer att njuta av nu! Glöggen jag provade var Vildmarksglögg från Muddus Hjortron som är alkoholfri och har smak av lingon, blåbär och tranbär. Den doftade väldigt gott, och jag insåg vad jag saknat glöggen! Smaken av alla bären kommer verkligen fram, och trots att den är helt alkoholfri så smakar den inte alls som saft. Den är inte för söt utan har en god syrlighet och jag skulle absolut köpa den om jag får tag i den igen. Jag har läst att Liseberg har haft Muddus Hjortron tidigare. Annars får jag väl muta syrran så hon får med sig en flaska när hon kommer ner till jul!
Idag såg jag till min stora glädje att min favoritjulmust äntligen kommit till ICA! Nämligen Grebbestads Julmust, från just Grebbestads Bryggeri. Jag älskar den musten för den är inte fullt så söt som annan julmust ofta är. Jag vet inte hur det är med tillgången av Grebbestads runt om i landet, men i Göteborg verkar den vara standard, mins föräldrar hade svårt att hitta den i Jönköping för två år sedan, men förra året fanns den att köpa även där. Jag säger, prova om ni får chansen! OBS! Flaskan till deras julöl är ganska lik, och jag har faktiskt råkat köpa fel en gång! INTE KUL!

söndag 20 oktober 2013

Alla mina julböcker

Inspirerad av Tomtens Dotter, som hade dragit fram alla sina julböcker och gjort ett inlägg, bestämde jag mig för att göra detsamma, inte minst för att se hur många böcker jag faktiskt har... Mitt inlägg blev nog minst lika långt som hennes, hoppas ni orkar läsa!

Om vi börjar från botten av högen så är det Den stora julboken det ges ut en varje år och jag har alla sedan 2003. Min snälla mamma prenumererar på dem och ger dem till mig varje år! Det brukar finnas en massa härliga tips och innehållet förändras verkligen från år till år. Det är alltid lika kul att plocka fram och läsa dem!

Julen av Malcolm Hiller är en riktig favorit för att den är så udda. Hiller är florist (från Storbritannien, tror jag) och boken handlar väldigt mycket om blomser- och växtarrangemang, och då ser du inte en julstjärna eller hyacint så långt ögat når, utan det är väldigt "osvenskt", vilket jag tycker är kul (inget ont om svenska julblommor och traditioner, dock). Men det finns även en hel del recept på godis och desserter; Portvinsjelly, Julmoussebomb och hur du lägger in din egen frukt i sprit.

Morberg firar jul, köptes nyligen och har jag bläddrat igenom den i ett par gånger, och där snackar vi verkligen traditionell svensk jul när den är som bäst! Där finns alla recept bu behöver för ett traditionellt julbord, kul att det även är en nyårssuppé med. Men när det kommer till julmat regerar enligt mig Monikas Jul för i den boken finns verkligen allt! Traditionella recept och recept med en mer modern twist. Jag gillar att det finns många rätter som inte nödvändigtvis känns julbord utan snarare vanlig decembermiddag, jag vill ju äta julig mat hela december!

Jag kommer hem igen till jul av Peter Jöback är hans egna skildring av julen genom sina jullåtar via minnen och julmat. Ett måste för Jöback-fanet! Den röda boken som man inte ser vad det är (ber om ursäkt för en utomordentligt kass bild, insåg det först när jag ställt in alla böcker i bokhyllan igen...) är Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra av Solveig Stenudd och här kan man se bilder på alla julkalendrarna i radio och TV genom tiderna (fram till 2004, när boken kom ut), och läsa vad de handlade om, och annan kul fakta. Jag älskar att sitta och titta på alla fina bilder, sån nostalgi och julstämning!

Sen älskar jag som ni säkert redan vet att göra pepparkakshus och äger tre stycken på temat. Pepparkakshus & Mera julbus av Eva Grane, Ylva Norman rekommenderar jag främst för att det finns massa fina mallar till alla kul projekt och Making Great Gingerbread Houses av Aaron Morgan rekommenderar jag för den innehåller massa inspiration samt tips och tricks till hur du gör fina detaljer på ditt hus! När det kommer till att dekorera pepparkakshus ska det vara American style, enligt mig!

Julpyssel deluxe (och Pyssel Deluxe nedan innehåller också ett par julpyssel) av Josefine Ekman är precis som det låter, pyssel men med lite "lyxigare" känsla, och inte minst är det användbara saker! Det finns allt ifrån recept till stick- och virkmönster och mycket däremellan och jag blir verkligt inspirerad av böckerna.

Cake Pops Christmas av Bakerella. Vet ni inte vem Bakrerella är så bör ni ta er till hennes blogg pronto, den kvinnan är The Queen of Cake Pops. Bilderna i boken är helt galet fina och till och med jag, som har en hel del erfarenhet av att dekorera bakverk, blir amazed. Jag skulle försöka mig på ett projekt från boken förra året, men tiden tog slut, bollarna ligger fortfarande kvar frysen... 

Jan Hedh har aldrig skrivit någon bok med bara julrecept, med flera av hans böcker (ja, jag äger alla...) innehåller julrecept och bilderna är väldigt inbjudande! I juletid hämtar jag framför allt inspiration av dessa böcker: 277 sorters kakor, som jag alltid använder när julens småkakor ska bakas och pepparkakorna är de godaste jag någonsin gjort! Chokladpassion och Choklad - Mer av det goda innehåller allt du behöver veta om pralintillverkning (och chokladdesserter), massa pralinrecept och den senare har dessutom recept på kolor och geléhallon och annat godis. I Bröd och Bröd & kaffebröd finns alla brödrecept du kan tänka dig, så klart även vörtbröd och lussekatter men dessutom utländska julfavoriter som Panettone och Weihnachtsstollen. Sylt och Marmelad är en bok om hur du gör sylt och marmelad av i princip vilka frukter, bär och grönsaker som helst! En perfekta hemgjord julklapp! Även flera recept på fantastisk konfektmarmelad (skuren marmelad), som är så mycket mer än gröna kulor...
Pärlans konfektyr har snabbt blivit kända för sina kolor, och boken innehåller recept på alla kolor du kan tänka dig! Jag tänkte prova att göra deras storsäljande saltlakritskola till jul!

Choklad, praliner, marsipan och karameller av Birger Lundgren är en fackbok med inte så mycket bilder men massa recept och information. Recepten är tydligt uppradade och lätta att följa, om du vet vad du håller på med. Till den vane hemmakonditorn som söker en utmaning skulle jag absolut rekommendera denna boken!

Julinvinging på Grönbergs Interiör

http://gronbergsinterior.blogg.se/
För er som bor i Göteborg vill jag tipsa om att Grönbergs Interiör har sin traditionsenliga julinvigning nu på tisdag kl 18.00! Grönbergs interiör är en inrednings- och blomsteraffär som älskar julen och alltid storsatsar! Varje år inför julinvigningen håller butiken stängt lördag eftermiddag till tisdag kväll då de jobbar frenetiskt med att måla, tapetsera och i princip göra om hela butiken efter årets jultema. Skyltfönstren brukar vara helt magiska! På öppningskvällen har de också 15% rabatt på allt julpynt (och 10% på övriga sortimentet), vilket är tacksamt då det mesta är ganska dyrt. Som ni ser på bilden nedan så är deras stil ganska långt ifrån traditionell svensk jul, som jag inte alls har något emot, men jag går verkligen igång på otraditionellt julpynt, så jag tokälskar deras romantiska stil! Men självklart hittar man lite mer traditionella saker än fiskar och påfåglar, jag har köpt jättefint pynt med isbjörnar, som hör till mina absoluta julpynts-favoriter!
källa
Om inte annat så tycker jag att det är obligatoriskt att gå förbi och kika i deras skyltfönster om man har vägarna förbi fram till jul! Fast har man inte det kommer jag så klart att fota så gott jag kan på tisdag! Ses vi i vimlet?

lördag 19 oktober 2013

Nu blir det julmys!

Det känns som om jag har varit världssämst på att uppdatera denna veckan, men nu är "nattveckan" slut, så nu får jag chans att komma tillbaka till verkligheten igen! Dessutom har jag kommit igång med träningen efter 3 veckors förkylning som inte ville släppa i första taget. Men jag inser att jag måste ta ett aktivt beslut att trappa ner på träningen nu för jag känner att jag inte hinner, 4 pass i veckan (mot 5-7) känns som jag ska försöka hålla mig till, så jag inte får ångest att jag "skippar träningen" hela tiden, allt julfix tar ju ändå lite tid...

Men ikväll är jag gräsänka, CJs Playstation3 la av igår, så han är hos en kompis och spelar hela kvällen (och halva natten troligtvis...), så jag kan röja loss fritt, ha ha! Jag har i alla fall bunkrat upp med diverse juliga drycker och annat gott att äta, så nu ska det bli julmys på hög nivå!

Glögg(premiär faktiskt), portvin, mjölk+choklad (just det varm choklad!), kalvsylta och rödbetssallad (på knäckebröd, min ultimata "längta till julen"-mat när suget infinner sig!) och satsumas. Jag grundade med en Risifrutti Saffransguld och kanelte tidigare. Nu ska det smaka jul minsann!

Jag kan tillägga att mina föräldrar och CJs pappa med fru precis fått sina julklappar från förra året! De fick biljetter till "Galenskaparna & After Shave 30år" så de fick gå alla tillsammans, de fick dock vänta nästan ett år, men den som väntar på nåt gott... Pappa messade mig precis och skrev att "De var fantasktiska!". En julklapp jag är väldigt nöjda med!

torsdag 17 oktober 2013

Kärlekspresent!

Idag har äntligen julkorten blivit så gott som klara, nu kan jag städa undan min lilla julkortsverkstad och koncentrera mig på pepparkakshusmallen. Vad jag önskar att jag hade ett pysselrum!
Min älskade sambo kom hem med den här fina presenten idag! Det var ingen jätteöverraskning, då jag var med och beställde flaskan på Systembolaget. Men vilket sött kort, han är ju för gullig!
Smith Woodhouse vintage port, har aldrig druckit den, men deras tawny port är en av mina favoriter, så det ska bli kul att prova den!

onsdag 16 oktober 2013

Pepparkakshus: The Manor anno 2010

Jag har en fullspäckad eftermiddag och kväll framför mig, så jag passa på att köra ett "gammalt" pepparkakshus igen, denna gången från år 2010 (2009 blev det faktiskt inget, förutom spökhuset då, till Halloween). Jag vill passa på att tacka för alla fina kommentarer på de andra pepparkakshusen, som ni förstår är det min lilla specialitet och jag lägger ner mycket tid och energi på att bygga dem, så all uppskattning värmer verkligen!


Jag hittar inspiration till pepparkakshus i princip överallt, och denna gången kom det från spelplanen till ett brädspel. Inte vilket brädspel som helst, utan mitt absoluta favoritspel "A Touch of Evil" från Flying Frog Productions (som gör sjukt bra brädspel för nördar...). Ett jättekul och spännande spel som är väldigt inspirerat av "Sleepy Hollow" som jag starkt kan rekommendera OM man gillar att läsa regler i 2 timmar och en spelrunda tar 3-4 timmar! Hursomhelst, jag tyckte att huset på spelplanen uppe i vänstra hörnet var så fint, så jag bestämde att bygga ett likadant pepparkakshus!
källa
Jag tror allt som allt det blev ca 50 delar, men det visade sig vara ingenting mot 2011 års bygge...fortsättning följer...


tisdag 15 oktober 2013

Saffranspasta med brysselkål

Till säsongens brysselkålpremiär tog jag hjälp av Tasteline och svängde ihop en supermumsig saffranspasta, sådär härligt vintrigt!

måndag 14 oktober 2013

Julkulor från Unicef

Jag har precis beställt jättefina kulor från Unicef. Varje år släpper de en unik handmålad kula som man kan köpa i Unicefbutiken. Detta är dock förra årets design, av Illon Wikland, som jag älskade, men glömde bort att köpa förra året. Till min stora glädje läste jag att kulan skulle finnas i begränsad upplaga även i år. Så nu har jag beställt hem två stycken. Vill ni som jag inte missa detta igen, bör ni vara snabba att beställa! En kula kostar 179 kr varav 20% går till Unicef.
källa
I butiken finns även andra julprodukter: omslagspapper, julklappsetiketter, julkalendrar och så klart även årets samlarkula (som designats av Lotta Külhorn), men den föll mig tyvärr inte alls i smaken...