söndag 28 september 2014

Nougatkastanjer, med egengjord nougat!

Jag har fått ett otroligt sug efter kastanjer denna hösten. Jag provade ett nytt recept förra julen med stor succé, så nu har jag fått lite dille och letar för fullt efter recept med kastanjer som ska provas under hösten och vintern. Nigellas kastanjesoppa står högt upp på listan. Fast idag ska det handla om hästkastanjer, de vi har i Sverige, som är ett tydligt hösttecken, men de går inte att äta. Men jag har roat mig i helgen med att göra konfektkastanjer som går att äta, de är till och med jättegoda. Kastanjerna är fyllda med en hemgjord nougat och doppade i choklad, sedan insvepta i ett skal av marsipan som dekorerats med taggar av kristyr. Det är fruktansvärt tjusiga och ännu godare, jag lovar. Självklart ska ni få receptet! Receptet kommer från boken Chokladpassion av Jan Hedh


Först börjar man med att göra nougaten som faktiskt är lättare att göra än man kan tro. Allt man behöver är tre ingredienser och en matberedare, jag använde min gamla Siemens som jag skaffade när jag flyttat hemifrån (med andra ord, den billigaste) och det var inga problem att mixa nougaten i den.

Nougat (kallas också hasselnötsgianduja)
150 g hasselnötter
100 g florsocker (+ lite extra till utrullning)
150 g mörk choklad (jag använde Odende 55%)

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Rosta nötterna under i ca 10 minuter, tills de blir gyllenbruna och skalet släpper. Ruska runt nötterna ett par gånger under tiden, så de rostat jämnt. Häll nötterna i en bakform med kanter, så är de lättare att ruska runt dem än om de ligger på en plåt.
  • Häll nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
  • Mixa nötterna tillsammans med florsockret i en matberedare tills det blir en oljig flytande massa. För mig tog det ca 7 minuter på högsta växeln.
  •   Hacka chokladen grovt och tillsätt i matberedaren och mixa till en jämn smet.
  • För att få den rätta konsistensen på nougaten, som vid det här laget är flytande så ska den tableras, dvs strykas fram och tillbaka med en palett eller liknanade på en marmorplatta, eller väl rengjord diskbänk, tills den kallnar och blir till en tjock massa. Det går så klart snabbare om ju kallare rummet är... Annars borde det säkert funka om man ställer den i en bunke i kylen en liten stund och rör om med jämna mellanrum, så det blir en smidig massa.
Nougatmassan i början av tableringen...
...färdig nougat.
  • Rulla ut massan med hjälp av florsocker till två längder och låt stelna i kylen i en timma innan den går att arbeta med.
  • Nu är nougaten färdig och kan användas till att göra kastanjer eller annat gott, varför inte Mozartkulor? Där kläs nougaten in i marsipan och doppas/rullas sedan i choklad Nedan fortsätter receptet för kastanjer.
Kastanjer (20 st)

Ingredienser:
1 sats nougat enligt receptet ovan
200 g choklad
200 g marsipan
grön (och ev gul) pastafärg eller liknande, eller använd fördigfärgad, tänk på att Odendes färdigfärgade masipan har päronsmak (om det sen är bra eller dåligt får man bestämma själv...)
lite florsocker
lite sprit
kristyr:
 - 1 äggvita
 - 170 g florsocker

Gör så här:
  • Dela upp längderna i 20 bitar och rulla till runda kulor.
  • Temperera chokladen och doppa kulorna med en doppgaffel, här är det inte så extremt noga om det blir lite fot eller fult på sina ställen, det är ju bara en liten del som ska synas. Låt stelna.
  • Kavla ut marsipanen med florsockret och stansa två rundlar (5 cm) per kastanj.
  • Pensla lite sprit på bottnarna, så de fastnar på chokladen, och slå in chokladkulorna (se bild).
 
  • Gör kristyr enligt anvinsingarna här. Spritsa små taggar på kastanjerna med en liten tyll (eller litet hål på spritspåsen). 
  • Låt kristyren stelna (över natten om så kan man var ariktigt säker). Färdigt!
Jag gjorde en liten ask (10x10x4 cm var perfekt för fyra kastanjer) som blev en present till bonus-svärmor som var på besök i stan, det var väldigt uppskattat kan jag lova!

5 kommentarer:

  1. Wow, imponerande! De ser riktigt läckra och fantastiskt fina ut!
    Undrar om jag vågar mig på att göra nåt liknande... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Varför inte, känns det för svårt att göra egen nougat, så går det ju såklart att köpa färdig och bara pyssla ihop kastanjerna!

      Radera
  2. Vad fina de var - jättesöta! Men vilket arbete... ! Jag är superimpad:) Tyvärr har jag ingen matberedare utan får göra all min bakning med 'armmuskler' - haha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Oj, hade aldrig klarat mig utan vaken min Kitchen Aid eller matberedare, men armmuskler är ju bra, så kör hårt! ;)

      Radera