söndag 30 november 2014

Trevlig första advent

Bättre sent än aldrig, vi är hemma och första ljuset brinner. Hoppas alla har haft en riktigt trevlig första advent. Men nu är det sovdags, imorgon är det upp tidigt (för att vara en ledig dag) och titta på julkalendern, sen blir det julpyntning deluxe!


 Sen bjuder jag på en liten bild på den fantastiska julbelysningen i Hornstull, och julmarknaden som var där idag...

lördag 29 november 2014

Smörkola med pinjenötter och kola med sesam och ingefära


Nu har jag bara en sort med julgodis kvar på min lista (cream cheese mints), men eftersom vi är i Stockholm denna helgen var jag ju tvungen att ta med mig en presentask, med tio av de elva sorter jag gjort hittills (glömde visst en, kom jag på nu). Fler recept kommer upp under veckan, tänk vad tiden springer iväg, jag ska ha min julbrunch om en dryg vecka, så det kommer bli en hektisk vecka, men vad kul det kommer bli! Det blir ett dygn i Stockholm under helgen, men sen är jag hemma och ledig måndag, då åker granen och resten av julpyntet upp!


Men jag tänkte dela med mig av min två andra kola recept, eller snarare recept på smaksättningar, eftersom kolareceptet är det samma som till saltlakrits- och pepparkakskolan. Men först måste jag igen nämna det fantastiska kolapappret jag fyndade på Panduro i höstas. Det är ett vaxat silkespappet på rulle som jag köpte för jag tyckte det var fint (och billigt på rean), jag fattade inte att det var vaxat förrän jag fick hem det. Men så kom jag på att det skulle passa perfekt till kolpapper, och det blev ju hur snyggt som helst, bra också med olika mönster på pappren när man gör fler olika kolasorter. Pappret med änglar finns här, men till fullpris nu så det är lite dyrt, men håll koll när det bli rea igen och köp hem en rulle om du brukar göra kola!

Smaksättningar till kola efter grundreceptet (se nedan)
Smörkola med pinjenötter:
1 dl pinjenötter

Sesam- och ingefärskola:
1/2 dl sesamfrön (hälften rörs i smeten och hälften strös på kolan)
1/2 dl kanderad ingefära (kan nog ökas till 1 dl)

Grundrecept:
2dl grädde
80g smör
1/2 tsk havssalt
250g socker
170g glykos


Gör så här: 
  •  Förbered och klä en form med bakplåtspapper, eller gör som jag och använd bara bakplåtspapper och vik till en form, då kan jag anpassa måtten som jag vill. Sådan här mjuk kola vill jag ha i tjocka bitar, så 12x24 cm tycker jag blir ganska bra storlek.
  • Se till att ha allt förberett, när koket väl är igång krävs din fulla uppmärksamhet och du hinner inte stå och väga upp det sista. Förbered gärna också en skål med kallt vatten till när du ska göra kulprovet (se nedan).
  • Koka upp smör, vispgrädde och salt i en liten kastrull.
  • Samtidigt kokas glykos och socker upp i en större, tjockbottnad kastrull. Undvik att röra i massan, då den kan sockra sig, jag brukar vicka lite lätt på kastrullen så sockret fördelas jämnt. Den ska kokas till ca 170 grader, och bli ljust bärnstensfärgad.
  •  Ta det karamelliserade sockret av plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Använd en träslev eller (min favorit) slickepott i silikon. Ställ tillbaka på plattan, ner sänk värmen och låt smeten koka upp. Rör om så det inte bränner i botten. Koka tills kolan blivit ca 127 grader (det tar bara ett par minuter!) allra säkrast är att göra ett sk kulprov (häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en ganska fast kula av smeten, då är den klar) 
  • Rör i den valda smaksättningen.
  • Häll upp i den förberedda formen (strö eventuellt över sesamfrön), och låt så och svalna i rumstemperatur. Vänta ca 4-5 timmar sedan är kolan redo att skäras upp.
  • Slå in i smörpapper och förvara torrt och svalt.

Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge

Paketinslagning - Julklappspåse med solfjäder

Ni vet när man har en julklapp med en lite konstig form, och man inte har en passande låda att lägga den i så den blir lättare att slå in?! Då är den här julklappspåsen helt perfekt, dessutom är den supersnygg och ser väldigt komplicerade ut trots att den inte alls är det. Den är även perfekt till mjuka paket.
Du behöver:
Omslagspapper, ganska mycket.
Dubbelhäftande tejp, det kan funka med vanlig tejp, men det blir ju så mycket finare utan all synlig tejp och smidigare för den delen.
Sax

Här hade jag en ganska platt sak att slå in men det blir lika fint, om inte finare, med något med mer volym (som på bilden ovan)...
Klipp till omslagspappret. Pappret ska vara tillräckligt brett för att räcka runt det som ska slås in +några centimeter extra, och ungefär dubbelt så långt som höjden på presenten. Tejpa ihop pappret längs med långsidan (med en lång eller flera korta tejpremsor), så det blir som en stor cylinder (det som ska vara toppen och botten på påsen ska vara öppna vid det här stege) och platta till, jag tycker det blir snyggast om skarven hamnar på mitten.

 Vi vill inte ha några råa skarvar, så vik in hörnen och nederkanten...


 Vik sedan in en gång till, så får du en snygg botten på din påse.

 Lägg i presenten, som ni ser så är påsen mer än dubbelt så lång som den hemliga presenten som gömmer sig i.

Börja vik som ett dragspel från toppen (som när man gör en smällkaramell) till en bit innan presenten.

 
Gör ett veck mitt på dragspelet.

Tejpa ihop de två kanterna så det ser ut som en solfjäder.
Fäll ner solfjädern mot paketet och fäst med lite dubbelhäftande tejp. Snörena är gjorda av pappersremsor av samma omslagspapper som jag har krullat precis som man brukar göra med presentsnören, fiffigt och snyggt!



Den här inslagningen och flera till har jag lärt mig på kurs hos Annika Thorberg som driver Gift-wrapping-företaget Surprisehouse, jag rekommenderar verkligen att gå en kurs om du gillar presentinslagning. Hon har även gett ut två böcker Gör Snygga Paket och Gör Snygga Julpaket, jag ärver den första och det finns många bra paketknep, även den rekommenderas!

fredag 28 november 2014

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 6 : Böjda husdelar

Många blir väldigt förundrade när man har rundade husdelar på sitt pepparkakshus, men faktum är att så himla svårt är det inte. Okej, jag ska erkänna, att baka 10 rundade delar till Whoville-villan tog sin lilla tid, men att addera någon rund del (ett torn?) till sitt hus behöver inte vara så himla problematiskt.
Som sagt, det var en del rundade delar (och då är taken inte med här...
Grejen är att pepparkaksdegen är mjuk när den kommer ut ur ugnen, det är först när den svalnar som en också stelnar och blir hård. Så det är det en får utnyttja när en ska göra böjda husdelar. Först och främst, se till att delar som ska böjas ligger på ett eget litet (utklippt) bakplåtspapper, så den lätt kan flyttas från plåten när den kommer ur ugnen, för man bör vara snabb för bästa resultat. Tänk även på att inte baka för många delar som ska böjas på samma plåt, eftersom det blir svårt att hinna. Däremot kan man ju passa på att baka några delar som ska vara raka på samma plåt så slösar man inte för mycket energi.
För att få två likadana delar (tak) så bakade jag först den ena och böjde till och använde sedan den som form när jag bakat den andra.
Till husdelar som bara är lite böjda, exempelvis tak med lite sväng på (se exempel här), så är det enklast att baka dem först och sedan böja dem när de kommer ut ur ugnen (OBS! Varmt!). Lägg delen exempelvis upp delen på plåtkanten så det blir en fin böj, och låt den ligga där och stelna.



Till väldigt rundade delar (halvcirklar eller mer) så föredrar jag att göra en form av kartong som får följa med in i ugnen, eftersom degen kan ha en tendens att spricka om den böjs för mycket efter bakning (det verierar mellan olika degar hur böjliga de är. Så gör en form av kartong som matchar böjen du vill ha, häfta ihop den nedtill så den håller formen (visst, det funkar med tejp också, men det luktade inte så gott när tejpen smälte, kan vi ju säga...) och baka degen på formen (med bakplåtspapper mellan, se bilden nedan) så den får rätt böj. Det måste inte vara helt exakt, det går att fixa till i efterhand. Det är även såhär en lättast gör konformade delar, gör bara en konform av kartong och baka degen på

Obs! Ta bort degen för fönstren innan de bakas om du gör en böjd del...
Om delarna skulle stelna för snabbt kan man skjutsa in dem i ugnen igen så mjuknar de. Som jag nämnde ovan är olika degar olika svåra att böja till. Fuskdegen jag brukar använda är ganska seg, så den formar sig inte så lätt av sig själv efter bakning, så man får oftast trycka lite för att forma till den (ja, det blir ganska varmt, var försiktiga! Jag hade riktigt ömma fingrar efter bkaningen av delarna till årets hus). Vanlig pepparkakadeg är däremot väldigt känslig och formar sig väldigt lätt när den är nybakt, så där fär en vara mer försiktig. Nedan är en bild på Greveholm, som var mitt (och mammas) första experiment med rundade delar för 11 år sedan, som är baka de med vanlig deg. Vi blev väldigt nöjda med för att vara första gången. Och sen har det bara fortsatt, i alla fall för mig...
Greveholm 2003
Lycka till!

Söker ni mer inspiration, ännu fler tips och/eller mallar till pepparkakshusbygget, så bör ni ta er till TioTips.nu som har samlat alla de bästa pepparkakshus-länkarna på svenska (inklusive min blogginlägg på ämnet), det du inte hittar där är nog inte värt att hitta!

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish
Del 6 : Böjda husdelar

torsdag 27 november 2014

Har ni provat en Dirty Chai?

Jag har sett att flera julbloggare talat gott om Tomtelatten som säljs på Espresso house just nu. Jag provade den idag, och visst var den god, men den slår inte alls deras Dirty Chai, som har varit höstens favorit för mig. 

Okej, detta är en vanlig chailatte, vilken jag gärna tar extra kardemumma på... Jag älskar de söta vintermuggarna!
Det började med att jag fick dille på chailatte, det smakar ju så juligt och gott. Så en dag när jag skulle köpa min chailatte frågade tjejen i kassan om jag ville ha kaffe i, jag älskar att prova nya saker (och smaker) så jag fick min chailatte med en espressoshot (jag har senare fått veta att den kallas dirty chai, fast jag brukar be om en chailatte med en kaffeshot när jag beställer...) och himlarns vad gott det var! Så den har blivit nya favoriten, för mig som i princip aldrig dricker kaffe så är den dessutom en riktigt ordentlig pick-me-up, och jag vet att det kommer drickas en hel del sådana för att orka med diverse julprojekt de där eftermiddagarna när man är seg efter jobbet. Men som sagt,  jag rekommenderar den verkligen, om inte annat så tipsar jag er tomtelatte-fantaster att prova en dirty chai när det inte finns tomtelatte längre...

tisdag 25 november 2014

Julmust-marmelad-godis!

Okej, om jag ska vara ärlig, så smakar det inte så himla mycket julmust, pektinet bidrar med en ganska syrlig smak som ta överhand. Men jag tycker de blev riktigt goda, jag älskar marmeladgodis, och framförallt är jag väldigt nöjd med att ha hittat ett marmeladrecept som verkligen funkar. Jag har provat flera utan att ha blivit helt nöjd med resultatet. I grundreceptet ska det vara frukt- eller juicekoncentrat (2 dl + 2 dl vatten), så nästa gång provar jag att koka ner 5 dl must till 2 dl, så borde marmeladen smaka mer julmust...


Ingredienser:
4 dl julmust
180 ml fruktpektin (en flaska)
5 dl socker + socker att rulla i

Gör så här:
  • Koka upp musten.
  • Blanda pektin med cirka 2 msk socker. Rör ner blandningen i saften. Koka under omrörning i någon minut.
  • Tillsätt resten av sockret. Koka under omrörning tills sockret löst sig. Skumma av om det behövs. Låt koka kraftigt i 10-15 minuter, rör om då och då, tills marmeladen börjar bli riktigt tjock. Man kan göra ett geléprov för att vara riktigt säker, häll lite marmelad på en kall tallrik (så stelnar det snabbare) och ställ i kylen så ser du om marmeladen stelnar som den ska, annars är det bara att fortsätta kokningen.
  • Häll upp smeten i en värmetålig form (eller vikt form av bakplåtspapper), cirka 20x20 cm. Låt stelna i rumstemperatur cirka 2 timmar.
  • Vänd upp marmeladkonfekten på ett bakplåtspapper. Skär i bitar. Låt gärna marmeladen torka några timmar så undviker du att sockret smälter när du rullar dem i socker.
Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge

måndag 24 november 2014

Hemgjord julmust, receptet!

Så hur gick det det med mitt projekt att tillverka min egna julmust? Jo, det gick ganska bra, jag har en must. Den är kolsyrad och smakar gott. Det är inte så att jag kommer sluta köpa julmust i affären, jag är inte där än, tror jag får mixtra en del med receptet innan jag blir helt nöjd. Men jag har gjort egen julmust, helt utan tillsatt kolsyra eller jäst. Det är faktiskt ganska tufft.
Färdig att buteljeras, notera de små kolsyrebubblorna som synt i musten.

Jag hade lite problem eftersom glasburken där musten skulle få stå och mogna var alldeles för liten, jag hade ingen tanke på att den inte skulle räcka, så jag fick hälla upp resten i en bunke som jag lät stå med locket lite på glänt, inte helt optimalt tror jag. Dessutom hamnade mycket av ingefäran från sodastarten (se nedan) i den lilla burken och den stora tog väldigt lång tid att fermentera (det tog 6 dagar, receptet sa 3-5), vilket jag också tror bidrog till att den inte var så söt (vilket jag iofs inte tyckte var helt negativt). Så se verkligen till att ha en riktigt stor glasburk eller liknande (4 liter) tillgänglig.

Det första man behöver vid musttillverkning är en så kallad sodastart, eller gingerbug (kallas det på engelska). Där blandar man vatten, råsocker och finriven ingefära som likt en surdeg får stå i rumstemperatur och börja fermentera medan man matar den med med socker och ingefära.

Sodastart (sodakultur eller gingerbug)
Ingredienser:
5 dl vatten
2 msk finriven ingefära
1 msk råsocker
1 msk strösocker

Gör så här:
  • Blamda alla ingredienser i en väl rengjord glasburk.
  • Täck över med ett tunt tyg och en gummisnodd, så blandningen kan andas i burken.
  • Ställ gärna burken uppe på kylskåpet, där det är lite varmare än i resten av köket, så kommer kulturen igång snabbt.
  • Låt burken st i 1-4 dagar, rör om vätskan 1-3 gånger om dagen.
  • Tillsätt 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker 1 gång om dagen.
  • När det är bubblor på ytan, och man hör ett tydligt fizz-ljud när man rör om, så är sodastarten klar.
  • Man kan hålla igång sodastarten genom att fortsätta mata den med 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker 1 gång om dagen.

Julmust
Ingredienser:
1 dl russin
3 torkade fikon
3 katrinplommon
1 dl ingefära, finhackad
1 dl torkade enbär (ca 1 1/2 kryddburk) lätt krossade i mortel
2 pomeransskal
2 muskotblommor
3 kryddnejlikor
10 gröna kardemummakapslar
1 stjärnanis
4 kanelstänger
2 tsk citronsyra
1+2,5 l vatten
400 g mörkt muscovadosocker
2 dl sodastart (se ovan)



Gör så här:
  • Lägg frukt, kryddor och citronsyra i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten. Låt koka upp och sjuda i 20 minuter.
  • Lägg i sockret och låt det smälta. Dra av från spisen och tillsätt 2,5 liter vatten.
  • Plasta och låt stå och dra i ca 12 timmar.
  • Sila av och tillsätt sodastarten.
  • Låt stå övertäckt  med silduk i rumstemperatur 3-5 dagar.
  • Smaka av efter tre dagar, musten blir mindre söt ju längre den står eftersom jästen äter upp sockret, det ska höras ett tydligt fizzljud när man rör om, då är musten färdig.
  • Häll direkt upp på väl rengjorda petflaskor eller glasflaskor, fyll inte hela vägen upp utan lämna ca 5 cm längst upp.
  • Låt stå i rumstemperatur i 1-2 dagar och kolsyras, om man har petflaskor kan man trycka in plasten i toppen så den buktar inåt. Musten är klar när flaskan återfått sin form och känns hård.
  • Lägg i kyl för att avstanna jäsningen. Den håller i ca  4 veckor i kyl.

söndag 23 november 2014

Julgodishelg

Jag har kört stenhårt på julgodis is helgen, så därför har bloggen blivit lidande, men jag är nästan klar med allt på min lista nu. Det har i alla fall blivit ett par uppdateringar på Instagram, så jag delar dessa bilder här också. Följ mig gärna på Instagram, heter ximasbynilli, så klart.

Pepparkakskolan inslagen, i vaxat silkespapper från Panduro (reafynd!).
Dags att göra mer julgodis, hoppas jag inte glömt någon ingrediens...

Mer kola (med sesam och ingefära) och teaterkonfekt (av hemgjord marsipan). Nu tänker jag inte slå in fler kolor i år...




Imorgon kommer resultat, tankar och recept på julmusten! Kanske även något julgodisrecept, har ju en hel hög att dela nu efter helgen!

torsdag 20 november 2014

Pepparkakskola

Mitt absolut mest lästa inlägg på bloggen sedan starten är receptet på saltlakritskola från Pärlans Konfektyr, inte alls oförtjänt, för den kolan är helt ofattbart god! Alla som fick smaka kolan jag gjorde förra året (och var förtjusta i saltlakrits) tyckte den var himmelsk! Eftersom det är ett sådant fantastiskt recept och jag älskar kola, helst mjuk kola som denna, så har jag kokat lite kolor med andra smaksättningar. Men självklart blev det en sats saltlakritskola också...

Smörkola med pinjenötter, pepparkakskola och saltlakritskola.
Detta grundrecept kan man variera i det oändliga, exempelvis med olika kryddor, nötter, frön och torkade bär. Tänk bara på att man inte kan tillsätta något som innehåller vätska (typ färska/frysta frukter eller bär), då måste receptet ändras, annars riskerar man stt kolan inte stelnar som den ska.

En liten uppdatering från förra året är att ICA inte säljer glykosen från Dan Sukker längre, den glykosen är den klart mest prisvärda i vanliga matbutiker. Jämför bara med Dr Oetker, som kostar dubbelt så mycket, och apotekets som är sinnessjukt dyr, där är det drygt 14(!) gånger priset du får ge (självklart pratar jag jämförspriser här...). Men Coop, Hemköp och Citygross har Dan Sukker-glykosen i sitt sortiment, det betyder inte att det finns i alla butiker, men de välsorterade borde ha (Coop Konsum på Avenyn har), köp den om du inte vill ruinera dig när du ska koka kola efter detta receptet...

Grundrecept:
2dl grädde
80g smör
1/2 tsk havssalt
250g socker
170g glykos

Smaksättning:
1 1/2 tsk pepparkakskrydda
eller
2,5 krm ingefära
2,5 krm kanel
1,5 krm nejlika
1 krm kardemumma

Gör så här: 
  •  Förbered och klä en form med bakplåtspapper, eller gör som jag och använd bara bakplåtspapper och vik till en form, då kan jag anpassa måtten som jag vill. Sådan här mjuk kola vill jag ha i tjocka bitar, så 12x24 cm tycker jag blir ganska bra storlek.
  • Se till att ha allt förberett, när koket väl är igång krävs din fulla uppmärksamhet och du hinner inte stå och väga upp det sista. Förbered gärna också en skål med kallt vatten till när du ska göra kulprovet (se nedan).
  • Koka upp smör, vispgrädde och salt i en liten kastrull. Vispa ner pepparkakskryddorna med en visp i den varma gräddblandningen.
  • Samtidigt kokas glykos och socker upp i en större, tjockbottnad kastrull. Undvik att röra i massan, då den kan sockra sig, jag brukar vicka lite lätt på kastrullen så sockret fördelas jämnt. Den ska kokas till ca 170 grader, och bli ljust bärnstensfärgad.
  •  Ta det karamelliserade sockret av plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Använd en träslev eller (min favorit) slickepott i silikon. Ställ tillbaka på plattan, ner sänk värmen och låt smeten koka upp. Rör om så det inte bränner i botten. Koka tills kolan blivit ca 127 grader (det tar bara ett par minuter!) allra säkrast är att göra ett sk kulprov (häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en ganska fast kula av smeten, då är den klar)
  • Häll upp i den förberedda formen, och låt så och svalna i rumstemperatur. Vänta ca 4-5 timmar sedan är kolan redo att skäras upp.
  • Slå in i smörpapper och förvara torrt och svalt.

Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge

Årets Pepparkakshus, bakom kulisserna

Som utlovat kommer här ett litet inlägg med lite bakom kulisserna, med lite bilder från själva byggandet av pepparkakshuset.

De två käpparna var tänkta som dekoration, men jag kände sedan att de inte fick plats...

Det här huset gick ändå ganska snabbt att göra. Det tog bara två dagar. Jag bakade delarna på lördagen, ca 5 timmar tror jag, sen satte jag ihop och pyntade huset på söndagen, vilket tog kanske 8 timmar. Men den dagen gick säkert halva tiden åt till att fixa med ljusslingan...

Som jag skrivit om tidigare, så är det lättast att dekorera delarna innan man sätter ihop huset, man kan få jobba i ganska skumma vinklar annars. Även kristyrrök till skorstenen gjorde jag innan jag började sätta ihop huset. Bäst är det om kristyrdekorationer får ligga och torka över natten, men jag ville inte vänta, så jag lät krisyren stå i avstängd varm, ej het, ugn (under 100 grader) i ett par timmar, det gjorde susen!

Men tillbaka till ljusslingan. För det är bara så att det blir så sjukt fint, men det är ett jäkla jobb om man vill få det riktigt snyggt. Eftersom lamporna skulle lysa igenom väggen var jag tvungen att för hår för varje lampa, 80 st, närmare bestämt. Först blev hålen lite för små, så jag fick borra upp dem med en kniv som jag stack in i hålet och snurrade runt, tur att jag kör på min specialdeg, det hade nog aldrig gått annars. Så blev några av hålen så klart för stora, så det var jättesvårt att få lamporna att stanna på plats. Antingen ville de åka ut för långt, så hela lampan stack ut, eller så ville de åka in igen på insidan av huset. Därför vill jag rekommendera för den som vill sätta in en ljusslinga i huset att dela upp bygget på flera dagar, så det får tid att torka mellan gångerna, och det är ingen risk att man drar ut slingan när man fortsätter att montera på nästa vägg...

Ja, så här ser det ut på insidan av huset, organiserat kaos?!
Man kan ju tro att när jag bygger så här fina pepparkakshus så håller jag rent och snyggt runt mig för att kunna jobba ordentligt, men när jag bygger peppparkakshus som tar flera timmar hamnar jag liksom in the zone, så då försvinner allt runtomkring, så när man är klar så ser det ut så här:

Jag kan även tillägga att det var nästan lika mycket kristyr på golvet, men det var först när jag var klar som jag insåg hur kladdiga mina fötter var. Så hur trött jag än var när när huset var klart, var det bara att börja städa...

onsdag 19 november 2014

Vörtlevain, osötat


Jag jobbade som bagare på Konsum Avenyn för 6 år sedan och då experimenterade vi fram en vörtbrödsversion av vårt bästsäljane levainbröd, och det blev jättebra! Brödet innehåller ingen sirap, då det inte kan jäsa ordentligt med hjälp av surdegen och den lilla mängden jäst. Men trots avsaknaden av sirap så blir bröder väldigt gott, men (mycket) russin är ett måste, eftersom brödet bara smakar beskt utan sötman från russinen. Här har jag försökt återskapa det receptet så bra som möjligt. Detta är ett vörtbröd som inte är ett vörtbröd, som ändå är ett vörtbröd, helt enkelt.


Allra helst ska man ha flytande vört i brödet, men då det kan vara svårt att få tag på (såg att det tydligen ska finnas på bl a ICA Focus, annars är bryggerier ett hett tips) så använder jag ett tips från Jan Hedh, som innebär att man kokar ner 1,5 liter svagdricka och använder som degvätska. Alltså man kokar upp en flaska svagdricka, tänk på att ha en stor kastrull, då det skummar i början. Koka sedan tills det bar återstår 6 dl eller mindre, det är ju bara att tillsätta vatten till rätt mängd om man kokar bort för mycket... Tänk bara på att vätskan ska vara kall när man bakar brödet, så det är bäst att göra det dagen innan. Om man får tag i riktig vört, använd 1 dl + 5 dl vatten istället.

Gårdagens middag...
En levain är inte en levain utan en surdeg, det finns färdig surdeg att köpa i affären, men den bidrar bara med smak och inte den jäsförmåga som en levande nymatad surdeg har (och nej, det går inte att mata den köpta surdegen, det funkade inte för mig i alla fall), man kan prova att tillsätta mer jäst för att få brödet att jäsa, men det kommer inte bli samma sak. Är man inte road av flerdagarsprojekt i köket så är det här kanske inte något att ge sig på. Men jag personligen älskar surdegsbak och tycker det är jättespännande att se hur degen växer och får liv, och bröden man bakar blir helt underbara... Recept på surdeg här.

Vörtlevain

Ingredienser
10 g färsk jäst
600 g nedkokad svagdricka (se ovan), OBS! Kall
900 g vetemjöl special
1,5 msk ingefära
1,5 msk pomerans (köp hela om du har en kryddkvarn, annars ta malen, det går typ inte att mortla!)
1 msk kardemumma
2 tsk nejlika
425 g surdeg av vete
1 1/2 msk salt
150g russin, blötlagda i minst 30 minuter



Gör så här:
  • Kör allt utom salt och russin i maskin på låg växel i 6 minuter.
  • Öka växeln till lite snabbare och kör ytterligare 2 minuter.
  • Tillsätt salt och russin och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara lös, men ändå se ut som om den vill hålla ihop när man kör den i maskinen.
  • Lägg degen i en inoljad plastlåda, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 2 timmar.
  • Tryck ihop degen och vik ihop den, lite som ett paket, på med locket och låt jäsa 1 timma till (eller, som jag gjorde ställ in i kylen och låt kalljäsa över natten, då är det bara att ta ut och baka den direkt från kylen).
  • Sätt ugnen på 270-300 grader och ställ in en plåt som får värmas upp (eller använd baksten).
  • Olja in bordet och häll ut degen, dela väldigt försiktigt upp degen i fyra delar och placera försiktigt limporna på den varma plåten.
  • Skjuts in i ugnen, släng även in tre isbitar (inget måste, men brödet får en bättre skorpa av ångan), sänk till 250 grader.
  • Efter 10 minuter  sänk till 200 grader och baka ytterligare 25 minuter (totalt 35 minuter).
  •  Färdigt!
Tänk på att degen jäser en del, även i kylen, jag var lite väl optimistisk...

Degen ska vara lös och flyta ut på bordet.
Obakade, bakade längst upp i inlägget!

På tal om flerdagarsprojekt, kan jag ge en update om min julmust, som tog lite längre tid än jag väntat mig (det är ganska kallt i vårt kök), men igår kändes det som det kan vara redo att buteljera idag

tisdag 18 november 2014

Bästa pepparkaksdegen

Det har varit väldigt mycket snack om pepparkakshus nu, men man får ju inte glömma bort de vanliga pepparkakorna! Jag brukar använda en specialdeg när jag gör pepparkakshus för att få det så hållbart som möjligt. Men när jag gör vanliga pepparkakor är det denna degen från Jan Hedh (ur 277 Sorters Kakor), som är den bästa pepparkaksdegen jag någonsin provat. Den är lättkavlad och smakar supergott, kakorna blir underbart goda också.
Ingredienser:
1100g vetemjöl
20g kanel
12g nejlikor
12g ingefära
2 g kryddpeppar
20g bikarbonat
420g ljus sirap
300g smör
200g socker
200g brun farin
300g grädde

Gör så här:

  • Blanda mjöl med kryddorna.
  • Tillsätt övriga ingredienser, mixa till en lös deg.
  • Låt vila i kylskåp över natten.
  • Baka på 175 grader i 7-15 min beroende på storlek. 

Recept på kristyr hittar ni här.

måndag 17 november 2014

Pepparkakshus: Whoville-villan, 2014

Här kommer den utlovade bildbomben med årets pepparkakshus! Jag kommer även publicera ett bakom kulisserna och en ny del i pepparkaksskolan, där jag förklarar de runda delarna. Men detta är inte det ena pepparkakshuset jag gör i år, jag har två hus från Räddningsmissionen att bygga ihop och dekorera också...

Årets pepparkakshus är det huset Cindy Lou Who bor i i filmen Grinchen (How the Grinch Stole Christmas, 2000). Har många runda former och även en ljusslinga som är inmonterad i väggen, vilket jag aldrig gjort förut, och jag kan lova att det inte är något jag rekommenderar för den ovane. Jag som har gjort flera hus med ljusslingor förut ville nästan riva mitt hår bitvis, jag kommer förklara mer och visa bilder i bakom kulisserna-inlägget... Men galna former och glada färger är temat för året, och jag tycker verkligen jag lyckades, hoppas ni håller med...


 Bilderna i mörkret är helt magiska, om jag får säga det själv, jag vill bo där!



Glöm in min serie Hur man bygger ett pepparkakshus, som jag skrev förra året, som innehåller de flesta tips som kan vara av nytta om ni ska bygga ett egeet pepparkakshus.