onsdag 30 september 2015

Julgodis, julgodis, julgodis

Julgodis i 2014 års upplaga (minus tre sorter). Medsols från klockan 12: Mozartkulor, teaterkonfekt, snickersfudge, kola med ingefära och sesam, julmust-marmelad-godis, saltlakritskola, smörkola med pinjenötter, gin & tonicmarshmallows, chokladtryffel. I mitten; pepparkakskola.


Julen 2015 kommer bli en godisjul! Förra året slog jag på stort och tillverkade inte mindre än tretton olika sorters julgodis. Flertalet av sorterna var dessutom helt nya recept, så det var himla kul att prova. Jag känner mig om än mer inspirerad i år, så det kommer bli minst lika många sorter, är i alla fall planen. Jag gick lite banans och beställde tre (!) godisböcker online, som kom i förra veckan. Alla var bra, men The Sweet Book of Candy Making av Elizabeth LaBau var en riktig pärla! En helt fantastisk bok med fina bilder och tydliga steg-för-steg-beskrivningar till de tekniska momenten, och att mängderna i recepten anges i vikt (både gram och ounces) visar att författaren har koll! Jag riktigt längtar att få sätta igång och prova recepten! Eller vad sägs om exempelvis Pecan Pie Caramels, Saltwater Taffy eller Red Velvet Fudge?!






Jag har även sorterat alla mina (500+) julrecept på Pinterest, och delat upp dem i kategorier, så godiset har såklart fått en egen tavla. Där finns just nu 120 recept så inspiration kommer inte vara svårt att hitta, det kommer nog snarare bli svårt att välja vilka jag ska göra...



Follow Nilli's board XiMAS Recipes - Candy on Pinterest.
 
Tranbär- och pistagenougat med rosenvatten
Crème Brûlée-fudge
Jordnötsbräck
Kola med dadlar, tahini och salt

Mina julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Kola med sesam och ingefära
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge
Smörkola med pinjenötter

Triple ginger chocolate chocolatechip cookies


Så det där med att börja blogga gick ju sådär, har kört två nattveckor och varit så sjukt trött, jag gick dessutom och drog på mig en dunderförkylning för en vecka sedan, så jag har varit väldigt utslagen. Är fortfarande hes och hostar en del, men känner mig i alla fall pigg på första gången på veckor! Så vi gör ett nytt försök! Som jag nämnt tidigare så har jag en ordentlig hög med recept från förra året (och året dessförinnan) att dela med mig av, så vi bara kör! Hoppas ni hittar något att inspireras av!

Varje år i säkert 10 år har jag bakat småkakor och gett bort i fina burkar till nära och kära i julklapp, antalet sorter har varierat, men oftast har jag försökt att göra 7 sorter, som traditionen bjuder. Burkarna har varierat allt från färdigköpta plåtlådor till egengjorda pappaskar. Ett år köpte jag fina hjärtformade tallrikar och slog in i cellofan, superfint. Förra året köpte jag plåtburkar på loppis för 10-15 kr styck, och pyntade dem med vad jag hade hemma så alla fick olika utseende...

Receptet jag tänkte dela idag är Triple ginger chocolate chocolatechip cookies; om du älskar choklad och ingefära. Jag tyckte faktiskt att ingerfärssmaken var lite tam (!), så jag skulle lätt dubbla den kanderade ingefäran nästa gång!

Receptet är översatt från engelska så vissa av måtten låter lite udda.

Ingredienser:
3 3/4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 1/2 tsk ingefära
1 tsk kanel
1/4 tsk nejlika
1/4 muskot
120 g smör, rumstemperatur
1 1/4 dl råsocker + mer att rulla kakorna i
1 tsk finriven rå ingefära
0,8 dl mörk sirap (eller melass)
1 tsk bikarbonat
170 g chokladpellets (eller grovhackad choklad)
3/4 dl hackad kanderad ingefära

Gör så här:
  • Blanda ihop mjöl, kakao och kryddorna i en skål.
  • Vispa ihop smör, råsocker och färsk ingefära tills det blir fluffigt (använd vinge om du har en maskin med den tillsatsen). Tillsätt sirap på slutet och sluta vispa så fort det blandats ihop.
  • Lös upp bikarbonat i 2 tsk hett vatten, och tillsätt i smörblandningen.
  • Tillsätt först det torra och sist choklad och kanderad ingefära, blanda bara tills allt har gått ihop ordentligt.
  • Slå in degen i plastfolie och kyl i minst en timma, gärna över natten.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Rulla bollar av degen,  stora som valnötter. Häll råsocker på en tallrik och rulla degbollarna i.
  • Lägg på bakpappersklädd plåt med 5 cm mellanrum.
  • Baka i 10-12 minuter tills kakorna har krackelerat på toppen och blivit fasta runt kanterna.

onsdag 16 september 2015

Att lyssna på när en längtar.

Det är segt nu,  jag jobbar natt för första gången efter semestern, och har känt mig ovanligt trött i början på veckan. Så jag har mest tagit det lugnt, tittat lite på julkalender (har precis fått hem Barna Hedenhös Uppfinner Julen och tre andra kalendrar) och har läst igenom lite gamla decembernummer av recepttidningar för att hitta inspiration, för jag kan verkligen inte få nog av recept! Jag har säkert uppemot 500 recept på handskrivna listor, listor i datorn och på pinterest. Precis som förra året så kommer jag nog försöka prova så mycket nya recept som möjligt, det är ju så kul! Jag hoppas bara jag kommer bli bättre på att posta allt jag bakar och lagar, för jag tror inte ens jag la upp hälften av allt jag gjorde förra året. Så klart kommer en del recept komma upp under hösten, men jag tycker alltid att det är svårt att veta när en ska posta dem, nu känns lite tidigt, och så helt plötsligt så är en mitt uppe i allting och har inte tid, så då är det väl bättre att lägga upp dem för tidigt...
Lisebreg, attraktionen Kaninresan har frusit till när snön och kylan äntligen kom, bild tagen 27/12 2014
Hursomhelst, det som inlägget egentligen skulle handla om var vad en kan lyssna på när en är mitt uppe i planeringsarbetet. Julmusiken började jag spela i början på september, men jag vill ju inte lyssna på julmusik hela tiden, det tycker till och med jag är lite tröttsamt så här tidigt. Allra helst lyssnar jag på böcker när jag pysslar och så, men har inga med direkt jultema. Så jag har letat lita online efter juligt att lyssna på, och detta är vad jag har hittat:

I morse när jag var på väg hem från jobbet och ville lyssna på något med jultema men gärna lättsamt eftersom jag var så trött. Så det fick bli julaftonens avsnitt av Morgonpasset, vilket var jättemysigt, lite tramsigt och intressant (då de hade en religionsexpert som var där och pratade om Jesus), precis vad jag var sugen på. Eftersom Sveriges Radio har ett sånt omfattande arkiv, så kan jag bara drömma om vad en skulle kunna hitta med lite sökande...

Sveriges radio har flera julkalendrar som ligger uppe på deras hemsida (jag skrev ett längre inlägg om detta förr året), eftersom avsnitten är väldigt korta, ca 8 minuter så tar det inte många timmar att lyssna igenom en kalender (på gott och ont...):

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4731 
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4411 
 http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3023

Fredrik Lindström har vinterpratat två gånger (insåg jag nu när jag kollade upp det, har bara hört det senare, men gillade det skarpt) och båda gångerna har julen varit det överhängande temat. Jag har alltid gillat Fredrik Lindström och de intressanta frågeställningar han kommer fram till gärna med an portion (intelligent) humor. Rekommenderas! Jag ska genast ta och lyssna på det äldre avsnittet!





På Spotify kan en faktiskt inte bara hitta musik. Det bår även att hitta lite mysiga berättelser. En julsaga i uppläsning av Magnus Carlsson måste alla lyssna på!

https://open.spotify.com/album/6oU4AAuZe4pOczqGnwI8jf


Spellistan Christmas Stories med samlade korta julberättleser som The Night Before Christmas och The Gift of the Magi, tipsade Jul i Laloland om för ett litet tag sedan, och jag ser fram emot att lyssna igenom den. Det enda lite negativa är att alla berättelser är på engelska, och det kan ibland vara ett problem när jag gör något annat samtigt, jag förlorar fokus, för engelska kräver lite med uppmärksamhet än svenska, i alla fall för mig... Men jag ser mycket fram emot att höra dessa klassiska julberättelser!


Tipsa gärna om ni känner till något annat som platsar på listan, jag vill lyssna på massa juligt!

söndag 13 september 2015

Julen 2015, here we come!

Jag tänkte att det var dags att sparka igång bloggen för säsongen! Jag har redan kommit igång med julförberedelserna, jag började med julkorten i måndags, och har lyssnat på både julmusik och julkalendrar senaste veckorna, men jag har liksom inte haft nån större lust att sätta mig och blogga. Men tror nog att det kommer gå av bra farten när jag väl kommer igång. Som vanligt så hann jag bara visa upp en del av allt jag lagade och bakade förra julen, så har massa recept på lager som jag vill dela med mig av, har även ett stort Panduro-paket på väg med massa kul reagrejjer, så pyssel kommer det minsann bli en del av också hoppas jag!
Vi hade sån tur med vädret förra julen, kl 14 på julafton började det snöa, det var hur fint som helst! Senare satt vi den inglasade altanen och delade ut julklapparna medan snön yrde utanför. Bilden är tagen på juldagen.