torsdag 30 oktober 2014

Vampyrdödande skelettsoppa!

...eller Vitlöks- och märgbenssoppa! Jag gjorde denna sinnessjukt goda soppa i söndags och insåg att den skulle vara helt perfekt som förrätt på en Halloweeninspirerad middagsbjudning, gärna med namnet jag använt som rubrik.

Har man aldrig ätit märgben så är det nog väldigt svårt att förstå hur gott det är, det får en så sjukt god smörig smak. Den rostade vitlöken får en sån fantastiskt söt, rund och god smak av rostningen, jag är helt övertygad om att man skulle kunna lura vitlöksskeptikerna (och vampyrer också för den delen) med den här soppan. Soppan är fantastiskt smakrik utan att det sticker iväg åt något håll. Eftersom soppan innehåller en hel del fett blir den riktigt mastig så servera inte för stora portioner... Jag lagade den här mängden till middag och så blev det precis två skålar, det såg lite lite ut, men vi blev sjukt mätta!

I orginalreceptet toppas soppan med stekt salvia. Stek ett par färska salviablad i rikligt med olja ett par sekunder så de blir krispiga, låt rinna av på hushållspapper. Jag hade precis gjort lite grönkålschips, så toppade med det, men vet inte om det tillförde så himla mycket, mer än lite konsistens.

Vitlöks- och märgbenssoppa

Ingredienser:
ca 900 G märgben
2 stora hela vitlökar
1 msk olja
2 charlottenlökar, hackade
1,5 msk smör
1 lagerblad
2,5 dl grönsaksfond
1,5 krm torkad salvia
1,5 krm svartpeppar
0,5 msk färsk timjan
3 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
ev salvia


Gör så här:
  • Ställ märgbenen i en ugnssäker form, och hällca 1 msk olja på snittsidan som är uppåt.
  • Skär av toppen på vitlökarna och slå in dem i individuella foliepaket. Ställ in både märgben och vitlök att rosta i ugn på 225 grader.
Märgben och vitlökfFöre och efter rostning.
  • Märgbenen är klara efter  20-25 min. Vitlökarna behöver 35-40 min. Ställ åt sidan att svalna.
  • Smält smör i en kastrull och tillsätt charlottenlökar och lagerblad. Bryn på låg värme i ca en kvart tills löken blir mjuk och genomskinlig.
  • Skopa ut märgen, det geléiga i mitten på benen, och lägg åt sidan så länge.
  • Tillsätt grönsaksfond, salvia, timjan, svartpeppar och benen till löken och sjud i 30 minuter utan lock.
  • Ta bort och släng timjankvistarna och benen, släng. Eller spara benen till serveringen...
  • Tillsätt grädde, mjölk och benmärg. Tillsätt även vitlöken, den har nu blivit till en puré så det är bara att krama ut ur skalet så gott det går.
  • Mixa soppan med stavmixer, eller i blender/matberedare (häll i så fall tillbaka soppan i kastrullen igen).
  • Låt soppan få ett uppkok och smaka av med salt.
  • Servera ev med stekt salvia (se ovan). Vill man få lite Halloween-feeling på soppan lägg ett märgben i varje skål...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar