De senaste åren har det varit väldigt poppis på många restauranger att servera kycklingleverpaté (eller pastej) tillsammans med smör till brödet innan maten. Jag älskar det och valde därför att servera hemgjord kyclingleverpaté till rostad brioche på min julbrunch (istället för färdigköpt ankleverpaté) i år. Den är superlätt att göra och smakar underbart. Perfekt till julbordet och går även bra att frysa.
Kycklingleverpaté med gin
Patén:
25 g smör
1 charlottenlök, finhackad
200 g kycklinglever
1/2 tsk färsk timjan, bladen (man kan ta torkad också, men ska nog minska mängden lite)
1 msk gin
85 ml grädde
Smörlock:
50 g smör
8 enbär
1 tsk timjan, bladen
Gör så här:
- Smält smöret och bryn löken i ca 5 minuter.
- Tillsätt lever, timjan och ordentligt med svartpeppar och stek i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt gin och stek 1 minut.
- Mixa i en matberedare tillsammans med en stor nypa salt och tillsätt grädden, lite i taget och mixa till en slät smet.
- Häll upp i formar, exempelvis cocotteformar (det blir tre stycken inte helt fulla), eller en större. Slå formarna lätt i bordet så de blir så släta som möjligt.
- Smält smöret med timjan och krossade enbär.
- Häll försiktigt över patéerna, så det blir som ett lock.
- Lår stelna i kylen.
- Vill man frysa in patén, slå in hela formen i plastfolie. Tina i kylen över natten (eller ca 12 timmar) så behåller den smak och konsistens bäst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar