torsdag 1 oktober 2015

Indiska saffranskakor med kardemumma och pistage

Här kommer min absoluta favvo bland förra årets kakor. En riktigt kryddig kaka med massa smak av saffran och kardemumma, jag älskar indisk mat och riktigt känner hur indiskt det smakar!

Kakor före avbakning


Ingredienser:
1/4 tsk saffranspistiller (0,5 gram)
2 tsk mjölk (+ ev lite till att binda degen)
6 kardemummakapslar
1/4 muskotnöt
20 pistagemandlar, hackade
200 g mjöl
100 g strösocker
100 g smör, rumsvarmt
ev ett par droppar

Gör så här:
  • Mal kardemumma och muskot i en mortel. (eller en kaffekvarn, muskoten kan också rivas).
  • Töm ur kryddorna och lägg i saffran och 2 tsk mjölk som värmts lite i mikron, mortla så det blir en pasta. Det går även att använda mald saffran, men pistillerna ger mer smak.
  • Vispa ihop smör och socker (använd vinge om du har en Kitchen Aid eller liknande), tillsätt saffranpastan, kardemumma och muskot, kör lite till så det blandas väl.
  • Tillsätt mjöl och pistage och mixa in för hand, eller med vingen i maskinen (ej elvisp). Om degen inte riktigt vill gå ihop, tillsätts några droppar mjölk.
  • Rulla ut degen till en lång rulle ca 5-6 cm i diameter (eller efter egen preferens), svep in i plastfolie och kyl minst en timma (eller över natten).
  • Ta ut rullen ur kylen (plasten ska så klart också bort) och skär med vass kniv centimetertjocka skivor. Lägg på bakplåtsklädd plåt med enån centimeter emellan (degen flyter inte ut under bakningen).
  • Baka på 175 grader i 12.-15 minuter

7 kommentarer: