onsdag 13 november 2013

Pepparkakshus: Hur allt började!

I min familj har det faktiskt aldrig varit tradition att baka pepparkakshus. Men eftersom jag var bakgalning redan som barn hade jag alltid varit fascinerad av de fina pepparkakshusen. Så när jag kom upp i tonåren var det jag som bestämde att vi minsann skulle baka ett pepparkakshus. Tyvärr saknar jag bilder på det allra första huset. Men det var ett supertraditionellt pepparkakshus (jag tror jag tog mallen från Vår Kokbok) med nonstop på taket. Men jag hade definitivt fått blodad tand, året därpå gav jag mig därför på att göra ett slott, ja, jag har alltid gillat utmaningar! Inte vilket slott som helst heller, utan slottet från Mysteriet på Greveholm.
Greveholm 2003
Jag hittade mallen hos Julälskarna som har en fantastisk hemsida där de fortfarande lägger upp bilder på sina pepparkakshus varje år, och i de flesta fall även mallarna. Jag bakade delarna runt första advent, men på grund av ett stort skolarbete dröjde det till veckan före jul innan jag fick klart hela huset, så jag minns att det var lite stressigt!

De följande två åren blev det två vanliga enkla hus, jag hade börjat gymnasiet i Göteborg och hälsade bara på hos mina föräldrar (utanför Jönköping) på helgerna och ville inte ta mig an för stora projekt.
2004 Jag hoppas vi la på bomull eller nåt efteråt, för aluminiumfolien ser ju inte för kul ut.
2005 Det börjar synas att jag lärt mig lite på konditorutbildningen
Under andra året på gymnasiet skulle vi bygga ett pepparkakshus i kursen Projekt och Företagande, sen fick alla på skolan rösta om vilket hus som vann. Då andra satsade på Eiffeltornet, tåg och andra ambitiösa konstruktioner satsade jag och min klasskamrat på att designa och tillverka ett ganska enkelt, men perfekt hus. Oh, jisses, vad jag fick kämpa för att få till spritsningen, höll nog på flera timmar, men jag lärde mig ett och annat på vägen. Taket är täckt med massor av utstansade rundlar av vit marsipan för att efterlikna takplattor. Vi vann tävlingen, förresten!
Detta var också 2005

Året därpå hade jag praktik hemma i Jönköping så jag bodde hos mina föräldrar hela december, så då kunde jag minsann satsa rejält. Tre pepparkakshus skulle det bli! Men tiden sprang iväg och jag fick nöja mig med två.
2006 Hur nr 1
Jag ville prova lite nya tekniker, så det första huset gjordes med minimarshmallows på taket, en spritsad grangirlang och fönstren är gjutna i karamell. Karamellfönstren blev lite matta, och jag har aldrig provat på det igen, men jag blir faktiskt lite sugen, jag kanske provar det på årets hus...

2006 Hus nr 2 "The Trivillian House"

Mallarna till båda husen hittade jag gratis på en amerikansk hemsida, mallen till hus nr 2 finns kvar, men de har börjat ta betalt för mallarna nu. Jag är kär i de fina polkagrisgranarna som köptes på BR, jag har tyvärr aldrig sett några liknande igen. Hör GÄRNA av er om ni vet var man kan få tag i dem. Sen är jag lite fundersam på hur jag kunde glömma att sätta dit en dörr!

Året därefter blev det bakning av pepparkakshus i skolan igen, jag designade själv ett kapell, där en lite fördrunken tomte slagit sig ner i snön för att vili lite. Tyvärr har jag ingen bättre bild, det är stora "kyrkfönster" på sidorna som tyvärr inte syns. Det var tävling då också, jag fick i alla fall en röst...
2007 Kapellet
Jag var lite fantasilös och gjorde ett likadant hus hemma hos mamma också, men har tyvärr ingen bild på det.

Så, det var mina tidiga pepparkakshus, som ni ser, man måste börja någonstans! Hoppas ni blir inspirerade! Glöm inte att kolla in min Pepparkakshus-tag för att se alla mina pepparkaksprojekt även på senare år!

11 kommentarer:

 1. Alla dina pepparkakshus är otroligt fina!

  SvaraRadera
 2. Men gör polkagrisgranarna själv? Du är ju för sjutton konditor :-)
  http://tomtensdotter.se/2012/november/steg-for-steg-polkagrisar.html

  Du är galet duktig på det där med peppishus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle jag ju iofs kunna göra, jag har gjort karameller i massa andra smaker, men faktiskt aldrig riktiga polkagrisar (vilket är lite konstigt då det är mitt favoritgodis efter supersaltlakrits!).

   MEN jag kom på att man annars skulle kunna "fuska" och göra polkagristräd i sockerpasta! Jag har ju tom gjort det en gång förut till en "Kalle i chokladfabriken"-tårta som jag gjorde förra året:
   https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/394426_10151026913776689_234921170_n.jpg

   Radera
  2. Ja absolut! Det verkar vara ett bra fusk :-)

   Radera
 3. Åh jag älskar dina hus - speciellt dom senaste. Men dom här äldre är ju för underbara dom med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag inser att jag ändå har en "stil" när det kommer till pepparkakshus, det jag känner att jag vill bli bättre på är att dekorera mer runt om, med marsipanfigurer eller så!

   Radera
 4. Oj vad duktigt du är! Älskar marshmallowsen på taket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det dumma med marshmallows är att de blir hoptryckta när man delar på dem, så man måste sitta och försöka dra ut dem igen, så det är ganska tidskrävande, inget jag gjort många gånger!

   Radera
  2. Vilka fina hus du gjort! :)
   Och ang polkagrisgranarna, jag kör ett annat alternativ, uppochner-vända glassrån/strutar, som man sen dekorerar enligt egna önskemål & smak!

   Radera
  3. Tack! Jag har använt glassrån till att göra "vanliga gröna granar" flera gånger de senaste åren.
   http://ximasbynilli.blogspot.se/2013/11/pepparkakshus-direktorsvillan-anno-2012.html
   Men har faktiskt aldrig tänkt på att man likaväl skulle kunna göra en "polkagran" på samma sätt! Tack för tipset! :)

   Radera