Så jag drog igång direkt vid 9 och kokade en sats kola. Jag hade magsjuka en vecka före ju förra året (ungefär det värsta som kan hända, ja!) så jag hade fortfarande inte riktigt fått tillbaka sötsuget när julafton kom. Men då hittade jag en skål hos mamma med saltlakritskola (köpt) som jag tryckte i mig utan problem, saltlakrits har alltid varit mitt favoritgodis, men vi har faktiskt aldrig haft det på jul förut. Så fick jag dessutom boken Pärlans Konfektyr - Kolor, jazz och bakverk av mamma, och läste om deras saltlakritskola, som är deras bästsäljare, och bestämde helt enkelt där och då att den kolan skulle göras nästa jul...
Boken innehåller 19 olika kolarecept, dessutom hittar du bla även recept på andra bakverk och en guide till hur du fixar 50-talsfrisyren! |
Ingredienser:
80g smör
2dl vispgrädde
1/2 tsk havssalt
15 g lakritspulver
170 g glykos (se nedan)
250 g strösocker
5 g salmiaksalt (en något rågad tesked)
Lakritspulver och salmiaksalt finns bland annat på Panduro
Gör så här:
- Förbered och klä en form ca 20x20 med bakplåtspapper, eller gör som jag och använd bara bakplåtspapper och vik till en form, då kan jag anpassa måtten som jag vill.
- Se till att ha allt förberett, när koket väl är igång krävs din fulla uppmärksamhet och du hinner inte stå och väga upp det sista. Förbered gärna också en skål med kallt vatten till när du ska göra kulprovet (se nedan).
- Koka upp smör, vispgrädde och salt i en liten kastrull. Vispa ner lakritspulvret med en visp i den varma gräddblandningen.
- Samtidigt kokas glykos och socker upp i en större, tjockbottnad kastrull. Undvik att röra i massan, då den kan sockra sig, jag brukar vicka lite lätt på kastrullen så sockret fördelas jämnt. Den ska kokas till ca 170 grader, och bli ljust bärnstensfärgad.
Sockret börjar nå rätt temperatur. |
- Ta det karamelliserade sockret av plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Använd en träslev eller (min favorit) slickepott i silikon. Ställ tillbaka på plattan, ner sänk värmen och låt smeten koka upp. Rör om så det inte bränner i botten. Koka tills kolan blivit ca 127 grader (det tog ca 1 minut för mig, så det går fort!) allra säkrast är att göra ett sk kulprov (häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en kula av smeten, så är den klar). Vispa ner salmiaksaltet med ballongvisp.
- Häll upp i den förberedda formen, och låt så och svalna i rumstemperatur. Vänta ca 4-5 timmar sedan är kolan redo att skäras upp.
- Slå in i smörpapper och förvara torrt och svalt.
PS. Om du av någon anledning inte vill/kan koka kolan själv kan du så klart köpa på Pärlas butik på söder i Stockholm, de har även en webshop, men den verkar ligga nere nu pga för hög efterfrågan. Men håll ögonen öppna, all info hittar ni på Pärlans Kofektyr!
Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge
Nom nom! Det här receptet ska jga prova, jag ÄLSKAR lakritskola!
SvaraRaderaTack för receptet! :-)
Varsågod, lycka till med kolakoket!
RaderaJag älskar lakrits! Skicka hit lite!
SvaraRaderaNej, de är så goda, så jag bjuder inte! ;)
RaderaMen gud så gott!! Jag har en syster som är tokig i saltlakrits så dessa kommer hon nog att älska! :D
SvaraRaderaDet skulle hon säkert göra, de är verkligen sjukt goda!
RaderaDet där låter som ett jättebra recept! Tack!
SvaraRaderaJag bjöd på den på min julbrunch igår och den var mycket populär! :)
Radera