onsdag 3 september 2014

Helenes jullista

Idag har jag börjat med att piffa upp min julgransmatta, men det får ni se en annan dag. Istället passar jag på att svara på Helenes Jullista:

En bild från Grönbergs Interiör som julskyltar redan i oktober!
1. När är det ok att börja adventspynta respektive julpynta enligt dig.
En vecka före första advent! Jag brukar dra fram allt på en gång lagom till första advent. I år har jag dock planerat att kickstarta julen med min glöggbrunch på den första advent, så då måste jag pynta minst en veckan innan om jag ska hinna med allt!

2. Var förvarar du dina julsaker?
Allt står på vinden, vi bor i en liten etta, så vårt vindsförråd används som ett "andra rum", så där står det mesta som inte används dagligen...
3. Hur mycket julsaker har du?

Jag är uppe i 7 flyttlådor nu, plus en "julpyssel på G"-låda. Samt 5 plastgranar. Jag har en hel del pynt som inte får plats i vår lilla lägenhet, utan är från min förra lägenhet som var större, där hade jag fyra julgranar... Men ja, det är ganska mycket, tur att min pojkvän låter mig hållas...

4. Lagar du ditt eget julgodis och i så fall vadå?
Med tanke på att jag jobbar som konditor är det väl knappast nån överraskning att det är bara hemgjort som gäller för mig. Förra julen gjorde jag fransk chokladkola, saffransfudge, marmeladgodis, fransk nougat, saltlakritskola och fyra sorters praliner. Sen bakade jag även lussebullar, saffrans-cakepops, christmas pudding, pepparkakor och sju sorters småkakaor. Phew...


5. När börjar du känna att det är jul?
Nån vecka in i november så börjar de flesta butiker julskylta, då börjar det kännas på riktigt.


6. Till vem köper du julklappar?
Till min pojkvän och familjen; mamma, pappa, bror och syster. Om vi firar med farmor även till henne. Sen brukar jag baka småkakor och ge bort till "resten" (svärfar, kompisar och släktingar man träffar innan jul).
7. Har du börjat klura på årets önskelista?
Lite, har väl kommit på två saker som jag skulle vilja ha...

8. Vilka är dina tre bästa jullåtar?
1. Fairytale of New York - The Pogues feat. Kirsty MacColl
2. Christmas Pipes - Celtic Women
3. Grand Hotell - Totta Näslund och Jenny Silver


9. Vad ser du allra mest fram mot denna julen? 
Ett välplanderat december med maximalt med mys! (och förhoppningsvis massor av snö!)

10 . Tio snabba:
Kungsgran eller vanlig gran.
  - fast jag kör själv plastgran

Rödvinsglögg eller vitvinsglögg. 
  - gillar båda

Lutfisk eller risgrynsgröt
 - gillar båda

Skickar du riktiga julkort eller e-mailjulkort. 
  - handgjorda!

Kalle Anka eller Karl-Bertil

Julklapp på morgonen eller bara julklappar vid julklappsutdelningen.
-eftersom julafton brukar vara resdag, så blir det tyvärr inga morgonklappar

Julklappar direkt efter Kalle eller senare på kvällen. 
-det är lite olika, oftast lite senare...

Senapssill eller löksill.

Christer Sjögren eller Chris Rea.

Tomten är Far till alla barnen eller Love Actually.
- dött lopp! Älskar båda filmerna!

6 kommentarer:

 1. Roligt att du vill svara på min lista. Och vilka bra svar! Men fem plastgran? Och sju lådor med julpynt? Grymt. Jag ska lätt använda dig som referens när min man klagar på mina tre! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, min första jul i egen lägenhet la jag i princip alla pengar jag hade på att köpa julpynt, så det har blivit en del under åren. Jag har dock lugnat ner mig lite nu, tycker jag själv i alla fall, men av nån anledning känns det ändå som om det blir mer och mer för varje år... ;)

   Radera
 2. Den där saffransfudgen missade jag förra året - lät spännande! Älskar fudge - brukar göra en vit chokladfudge som oxå är supergod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bara måste prova den, om du gillar saffran, den är såå sinnessjukt god!

   Radera
 3. Och förresten , jag såg att du gjorde marmeladgodis! Har du något bra recept som INTE slutar med att allt flyter ihop och blir en gegga, eller ser fina ut först och sen när man öppnar lådan igen har allt smält... Jag bakar ju mycket och gör julgodis mm men jag har gett upp när det gäller marmeladgodis - jag har ALDRIG lyckats med dem...! Mycket irriterande...:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du frågar, svaret är dock tyvärr nej... Jag har provat lite olika recept som har funkat sådär, men ja de har en tendens att smälta. Jag gjorde ett provkok i somras där jag fuckade upp helt när jag skulle konvertera receptet så det blev bredbar marmelad istället. Så årets mission är att försöka få fram ett bra marmeladgodisrecept, wish me luck! ;)

   Radera