tisdag 9 september 2014

Kristyrmedaljonger

Jag visade ett litet sneakpeak igår, men här kommer ännu fler bilder på kristyrmedaljongerna jag gjort igår och idag, samt en liten snabbguide hur du lyckas med dina kristyr medaljonger. Först och främst måste du ha en perfekt kristyr. Recept till det hittar du här, i Hur man bygger ett Pepparkakshus del 3. Istället för att använda bokmärken som man brukar använde jag mig istället av sk scrappbook-papper som jag köpt på Panduro. Det jättejättefina pappret som jag använt ovan finns att köpa även i år, länk här.
 En liten snabbguide till hur jag gjorde:
1. Använd ett bakplåtspapper som underlag.
2. Spritsa kristyr över hela baksidan av bilden (det går så klart att stryka på med sked/palett/stekspade eller liknande, men jag tycker det är smidigare att spritsa) det behöver inte vara särskillt jämnt.
3. Tryck försiktigt fast kristyrsidan mot bakplåtspappret, och stryk med fingret för att det ska bli så jämnt som möjligt, här sticker jag även in snöre i överkant till hänge (ej med på bilden).
4. Stryk ev bort  överflödig kristyr, det gör inget om det sticker ut lite, bara det inte är med än vad som kommer täckas av ramen.
5. Spritsa en fin ram efter bästa förmåga, jag tycker personligen det blir finast med stjärntyll .

Pappret till figurerna nedan är också vanligt scrapbook-papper med polkagrisar, som jag har klippt ut i olika figurer. Tanken med de två cirklarna är att de ska limmas ihop så det blir ett hänge med motiv på båda sidorna.
Är man stadig på hand kan man spritsa in en liten julhälsning också!
Om ni har sett mina pepparkakshus så är det väl ingen överraskning att jag ät lite tokig i att spritsa. Om ni tycker det är svårt att spritsa kan jag trösta er med att jag har 100-tals timmar av spritsande bakom mig och där jag i början näst intill rev mitt hår för att jag inte fick till det som jag ville. Här bjuder jag på är en bild från mitt gesällbrev (för 6 år sedan) där jag dekorerade en tårta med en krona helt spritsad i kristyr (spritsade den på en upp-och-nedvänd frigolitkon) tillsammans med massa rosor i sugarpaste. Den kronan var skör kan jag lova...


2 kommentarer:

  1. Jag kan lugnt säga att när jag försökte göra kristyränglar så såg de INTE ut som dina - mina var mer på dagisnivå haha! Jättesnyggt!!! Speciellt det röda hjärtanet med God Jul är ju supersnyggt!

    SvaraRadera