Men nu sitter jag och dricker varm choklad och tänkte ta mig an min julgransmatta som är mitt uppe i en uppiffning. Men först tänkte jag dela med mig av mitt recept på varm choklad, och jag vågar faktiskt säga att det är världens enklaste recept.
Detta är allt du behöver + ev en visp |
Grundrecept för varm chokladSå till ett stort latteglas använder jag:
1 msk mörka chokladpellets per dl mjölk.
3 dl Mjölk,
- gärna standard, men jag använder oftast mellanmjölk, vill man verkligen unna sig kan man byta ut en del av mjölken mot en skvätt grädde...
1/2 dl (=en stor näve) mörka chokladpellets
- självklart kan man använda "vanlig" choklad som man hackar, men till Världens enklaste varma choklad är det pellets som gäller. Odenses choklad i pelletsform finns i alla fall min på ICA-butik. Förr året hade jag köpt hem Tobado från Chocovic, till pralintillverkning och det var klart överlägsen (och dyrare än) Odenses. Men godare choklad = godare varm choklad, så där får smaken (och priset) så klart styra. Självklart kan man använda vit- eller mjölkchoklad, jag har dock aldrig provat själv...
ev topping i form av vispad grädde eller minimarshmallows
ev kan 3 cl rom få slinka ner, om jag vill lyxa till det lite på kvällskvisten (cognac och whiskey funkar lika bra...)
Gör så här: Alternativ 1
- Koka upp mjölken i en kastrull på spisen, det går också bra att göra i mikron, men jag föredrar spisen.
- Ta av från spisen när mjölken börjar koka (se till att ha uppsikt över mjölken för den kokar lätt över) tillsätts chokladpellets och vispas tills de smält.
- Häll upp i glas/mugg och toppa gärna med vispgrädde och/eller mini marchmallows. Låt svalna lite innan du dricker! Njut!
- Om jag har sprit i brukar jag ha i det i glaset innan chokladen tillsätts.
Gör så här: Alternativ 2 (lämpligt om man bara gör till en person)
- Förbered genom att lägga chokladpellets i glaset/muggen som chokladen ska drickas ur.
- Koka upp mjölken i en kastrull på spisen, det går också bra att göra i mikron, men jag föredrar spisen.
- Ta av från spisen när mjölken börjar koka (se till att ha uppsikt över mjölken för den kokar lätt över) och häll bara lite mjölk (ca 1 msk) över chokladen i glaset och rör om med en sked så det blir som en chokladsås.
- Tillsätt resten av mjölken under omrörning. Med denna metoden finns det risk för att chokladen inte blir helt 100% slät, men det smakar precis lika gott!
- Toppa gärna med vispgrädde och/eller mini marshmallows. Låt svalna lite innan du dricker! Njut!
- Om jag har sprit i brukar jag tillsätta det på slutet när jag använder denna metoden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar