fredag 28 november 2014

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 6 : Böjda husdelar

Många blir väldigt förundrade när man har rundade husdelar på sitt pepparkakshus, men faktum är att så himla svårt är det inte. Okej, jag ska erkänna, att baka 10 rundade delar till Whoville-villan tog sin lilla tid, men att addera någon rund del (ett torn?) till sitt hus behöver inte vara så himla problematiskt.
Som sagt, det var en del rundade delar (och då är taken inte med här...
Grejen är att pepparkaksdegen är mjuk när den kommer ut ur ugnen, det är först när den svalnar som en också stelnar och blir hård. Så det är det en får utnyttja när en ska göra böjda husdelar. Först och främst, se till att delar som ska böjas ligger på ett eget litet (utklippt) bakplåtspapper, så den lätt kan flyttas från plåten när den kommer ur ugnen, för man bör vara snabb för bästa resultat. Tänk även på att inte baka för många delar som ska böjas på samma plåt, eftersom det blir svårt att hinna. Däremot kan man ju passa på att baka några delar som ska vara raka på samma plåt så slösar man inte för mycket energi.
För att få två likadana delar (tak) så bakade jag först den ena och böjde till och använde sedan den som form när jag bakat den andra.
Till husdelar som bara är lite böjda, exempelvis tak med lite sväng på (se exempel här), så är det enklast att baka dem först och sedan böja dem när de kommer ut ur ugnen (OBS! Varmt!). Lägg delen exempelvis upp delen på plåtkanten så det blir en fin böj, och låt den ligga där och stelna.



Till väldigt rundade delar (halvcirklar eller mer) så föredrar jag att göra en form av kartong som får följa med in i ugnen, eftersom degen kan ha en tendens att spricka om den böjs för mycket efter bakning (det verierar mellan olika degar hur böjliga de är. Så gör en form av kartong som matchar böjen du vill ha, häfta ihop den nedtill så den håller formen (visst, det funkar med tejp också, men det luktade inte så gott när tejpen smälte, kan vi ju säga...) och baka degen på formen (med bakplåtspapper mellan, se bilden nedan) så den får rätt böj. Det måste inte vara helt exakt, det går att fixa till i efterhand. Det är även såhär en lättast gör konformade delar, gör bara en konform av kartong och baka degen på

Obs! Ta bort degen för fönstren innan de bakas om du gör en böjd del...
Om delarna skulle stelna för snabbt kan man skjutsa in dem i ugnen igen så mjuknar de. Som jag nämnde ovan är olika degar olika svåra att böja till. Fuskdegen jag brukar använda är ganska seg, så den formar sig inte så lätt av sig själv efter bakning, så man får oftast trycka lite för att forma till den (ja, det blir ganska varmt, var försiktiga! Jag hade riktigt ömma fingrar efter bkaningen av delarna till årets hus). Vanlig pepparkakadeg är däremot väldigt känslig och formar sig väldigt lätt när den är nybakt, så där fär en vara mer försiktig. Nedan är en bild på Greveholm, som var mitt (och mammas) första experiment med rundade delar för 11 år sedan, som är baka de med vanlig deg. Vi blev väldigt nöjda med för att vara första gången. Och sen har det bara fortsatt, i alla fall för mig...
Greveholm 2003
Lycka till!

Söker ni mer inspiration, ännu fler tips och/eller mallar till pepparkakshusbygget, så bör ni ta er till TioTips.nu som har samlat alla de bästa pepparkakshus-länkarna på svenska (inklusive min blogginlägg på ämnet), det du inte hittar där är nog inte värt att hitta!

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish
Del 6 : Böjda husdelar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar