måndag 22 september 2014

Nypontryffel

Köpte en Label Maker på Panduro idag, har kikat en hel del på den och idag kunde jag inte stå emot längre, här är en av de första prov-skyltarna...
Just nu är det högsäsong för nypon. Jag går förbi ca 10 stora buskar varje dag som just nu dignar med massor av mogna nästan röda nypon. Jag har aldrig gjort något med färska nypon, men nyponsoppa har alltid varit en favorit. Jag hittade en sida i en gammal dagbok från när jag gick i första klass där enda anteckningen var:
"Idag fick vi nyponsoppa med glass på fritids."
Så ni kan fatta hur viktigt jag tyckte det var...

I alla fall så såg jag ett recept i nya numret av ICAs tidning Buffé där det fanns ett recept på nypontryffel med kokos, vilket gjorde mig väldigt inspirerad. Så jag begav mig och plockade lite nypon. Vet inte hur lagligt det är (har dålig koll på hur det är med allemansrätten), men med tanke på hur många buskar det var och jag behövde 2 dl, så skämdes jag inte för att plocka några... 

Jag kan varna lite nu, att det är ett himla pill att rensa alla nyponen och man får försöka undvika att  att klia sig, då frukterna innehåller klipulver, så det blir bara värre... När jag pillat klart nyponen sköljde jag dem och la dem i kylen över natten eftersom det var dags att laga middag. Så de var betydligt mjukare nästa dag. I orginalreceptet ska nyponen blandas i råa och finhackade, men jag valde att istället koka dem med grädden. Det gjorde att tryffeln fick en härligt blommig smak som var riktigt angenäm, men jag hade aldrig nog kunnat urskilja att det var just nypon i. Jag provade även att lägga lite flingsalt på en tryffel och det blev galet gott. Jättegoda tryfflar med andra ord,


 

Ingredienser:
2 dl färska nypon
200 g ljus choklad
50 g rumsvarmt smör
3 msk vispgrädde
1 msk finrivet citronskal
1 dl kokosflingor  
  
 Gör så här:
  • Smält smöret, rör i nypon och grädde. Låt koka upp.
  • Tillsätt choklad under omrörning och ta av spisen.
  • Tillsätt kokosflingor och citronskal. Min tryffel hade en tendens att vilja skära sig lite, men det är bara att röra om kraftig med en sked så går den ihop.
  • Klä en form ca 18x26 cm med plastfolie (storleken avgör hur tjock tryffeln blir, men annars spelar den inte nån större roll) och häll i smeten, strö ev lite flingsalt på (kan även göras när de stelnat, om man inte vill ha på alla.
  • Kyl i minst 3 timmar.
  • Skär i bitar och njut... Förvara i kyl.
Detta är ju inte så mycket till julgodis direkt, eftersom nyponsäsongen pågår just nu. Men man måste ju få öva lite... Annars så kanske det skulle funka med torkade nyponskal, fast det skulle ju inte bli samma grej. Annars går det såklart att frysa inte nypon och använda senare.Tryfflarna går också alldeles utmärkt att frysa fram till jul, är de bara väl förpackade borde smaken inte förändras något avsevärt.

9 kommentarer:

  1. De där tryfflarna är inte min grej - avskyr nyponsoppa! - men visst är det kul att pröva lite nya saker ibland:) Nån gång då och då blir det ju faktiskt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tyckte dessa tryfflar blev jättegoda, trots att nyponsmaken inte kändes så mycket...

      Radera
  2. Hmm, nypon alltså, inte min smak men roligt med nya recept!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja jag försöker hitta ny inspiration överallt, och jag tycker det är alltid extra roligt att använda frukter och bär som är i säsong.

      Radera
  3. Smakar det nypon om dem? Jag älskar nyponsoppa, men känner aldrig smaken om det är t.ex. nyponpulver som man kan ha i fil etc. Kul att testa nått nytt i alla fall.
    Och man kan ju alltid torka nyponen fram till jul och använda dem då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst borde man kunna torka dem. Men nä, skulle inte säga att de smakar så mycket nypon, man känner mest en fruktig blommig ton, men de var hur som helt mycket goda!

      Radera
  4. Älskar nyponsoppa så frågan är om jag ska testa och göra ditt recept till jul :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrev, så smakar det inte direkt nypon, man känner mest en hint av något fruktigt och blommigt. Men de var väldigt goda ändå!

      Radera
  5. Hej! Hade du använt label maker från Panduro. Köpte en härom dagen och får den verkligen inte att fungera. Lyckas inte pilla dit bandet ordentligt tror jag. Tips och tricks?

    Receptet ser jättegott ut!

    SvaraRadera