![]() |
Mallen, innan jag dissekerade den och började baka! |
Den här satsen räckte precis till alla 84 delar till mitt pepparkakshus, inklusive spilldeg (som jag förklarar närmare i del 2). Receptet är min variant av ett orginalrecept från Deni Cole, som är helt galet duktig på att bygga pepparkakshus, exempel på ett av hennes mästerverk hittar ni här.
Ingredienser:
15 dl fint rågmjöl (eller vetemjöl)
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
1 tsk salt
1 1/4 dl citronsaft
1 ägg + 1 gula
60 gram smör
1 1/2 dl honung
4 dl socker
Gör så här:
- Smält smöret och rör i socker och honung (sockret behöver inte smälta).
- Vispa ihop ägg + äggula med citronsaft och tillsätt.
- Blanda ihop mjöl, kryddor och salt innan det tillsätts pö om pö. Knåda ihop till en väldigt fast deg. Den är redo att användas direkt.
- Delarna bakas på 175 grader i ca 20 min.
- Överbliven deg förvaras i plastpåse i rumstemperatur. Känns degen för hård när den ska kavlas kan man mikra den som hastigast, så blir den mjukare.
Men, ska du bygga ett vanligt pepparkakshus tycker jag absolut att det inte finns så stor anledning att använda specialdegen. Vill du dessutom äta upp pepparkakshuset efter jul, så ska det ju så klart vara gjort med en riktigt god pepparkaksdeg. Då rekommenderar jag detta recept av Jan Hedh (ur 277 Sorters Kakor), som är den bästa pepparkaksdegen jag någonsin provet. Den är lättkavlad och smakar supergott, kakorna blir väldigt goda också!
Ingredienser:
1100g vetemjöl
20g kanel
12g nejlikor
12g ingefära
2 g kryddpeppar
20g bikarbonat
420g ljus sirap
300g smör
200g socker
200g brun farin
300g grädde
Gör så här:
- Blanda mjöl med kryddorna.
- Tillsätt övriga ingredienser, mixa till en lös deg.
- Låt vila i kylskåp över natten.
- Baka på 175 grader i 7-15 min beroende på storlek.
Söker ni mer inspiration, ännu fler tips och/eller mallar till pepparkakshusbygget, så bör ni ta er till TioTips.nu som har samlat alla de bästa pepparkakshus-länkarna på svenska (inklusive min blogginlägg på ämnet), det du inte hittar där är nog inte värt att hitta!
Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish
Kan man använda mörk sirap för att degen ska blir mörkare? Den känns nämligen för ljus..
SvaraRaderaDet kan man absolut göra!
Radera