tisdag 14 oktober 2014

Lingonsoda med stjärnanis

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag köpt boken Soda, lemonad och snacks (av Tove Nilsson), så nu är jag börjat experimentera med att göra mina egna kolsyrade drycker. Jag började med att prova på det lättaste i boken, som är att göra en sk syrup som ska blandas med kolsyrat vatten. Jag valde ett recept med lingon och stjärnanis eftersom det kändes som det skulle funka på jul, och jag tycker nog att jag hade helt rätt. Sodan blev jättegod med en kryddig ton, den är inte så söt utan har en härlig syrlighet och kryddighet, en utmanare om man skulle tröttna på julmust (vet dock inte om det faktiskt är möjligt...). Vill man ha en sötare soda kan kan så klart reglera genom att ha mer syrup kontra kolsyrat vatten, öka mängden kokossocker eller byta ut mot vanligt socker. Med syrups kan man free-basea hur mycket man vill! Här är i alla fall receptet:
Ingredienser:
225g lingon
2 dl kokossocker
1 stjärnanis
1 krm timjan
4 dl vatten

Kolsyrat vatten (sodastreamat)

Gör så här:
 • Koka upp alla ingredienser utom kolsyrat vatten i en kastrull.
 • Låt småputtra i 30 min.
 • Låt svalna och kyl därefter.
 • Tillsätt i ett glas, mängd efter smak, och fyll upp med is och kolsyrat vatten. Jag tog 1/2 dl syrup och ca 2 dl kolsyrat vatten, det blev mums!

Boken innehåller även ett recept på julmust som jag så klart är sugen på att prova. Men jag är också lite rädd för det det är ett betydligt mer komplicerat recept där bryggningen tar en vecka och tanken på att något skulle gå fel och explodera så jag har julmust i hela köket känns sådär (det ska dock vara en extremt miminal risk om man följer receptet, men ändå)... Men jag ska se till att ta modet till mig och försöka brygga min egna julmust, självklart får ni följa allt här på bloggen!

4 kommentarer:

 1. Gud vad gott det lät ! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det verkligen! Fast jag blev lite orolig, för i första glaset hade jag i för lite syrup, så det smakade sådär. Men när jag tillsatte mer så blev det toppen!

   Radera
 2. Så spännande med julmusten! Ska bli intressant att följa så länge den inte exploderar, hahaha :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Jag har faktiskt varit med om en mindre julmustexplosion en gång, då en liten petflaska ramlade i golvet och gick sönder så det började spruta julmust i hela köket, sådär kul, kan jag lova...

   Radera