fredag 5 december 2014

Ställ skor i fönstret, i natt kommer St Nikolaus!

Imorgon firas St Nikolaus-dagen i flera europeiska länder. I tyskland ställer barnen fram skor i fönstret eller framför brasan, så St Nikolaus kan komma och ge dem presenter under natten.

St Nikolaus var biskop som levde på 300-talet som blev känd för sina goda gärningar, det är han som är förebilden för jultomten. Det finns en berättelse om hur han i hemlighet hjälpte tre fattiga systrar. De var skuldsatta efter sin far och han ville rädda dem från att behöva prostituera sig. Så han hjälpte dem i smyg genom att slänga ner tre guldklimpar genom skorstenen. I Tyskland säger berättelsen att guldklimparna föll in i tre par skor som stod framför brasan, och det är just därför tyska barn ställer fram sina skor i hopp om att få presenter. I Storbritannien säger berättelsen istället att guldklimparna föll ner i strumpor som hängde framför den öppna spisen, ni kanske kan gissa vilken tradition som bygger på den berättelsen...


Ja, själv tycker jag att detta är en mycket trevlig tradition, så jag har sällt mina skor i fönstret, och hoppas att de ska vara fulla med godsaker när jag vaknar...och ju finare skor, desto bättre gåvor, eller?!

(Källa)

1 kommentar: