tisdag 24 november 2015

Lönnsirapskola med valnötter

I helgen gick startskottet för julgodistillverkningen, men det kommer göras godis hela denna veckan. Jag började göra kola, eftersom jag tycker det är det smidigaste godiset. Första receptet är på en lönnsirapskola med valnötter efter ett recept från Martha Stewart.
Till nytillkomna läsare kan jag meddela att det fina kolapappret kommer från Panduro. Men jag såg också att Leilas General Store hade vaxat silkespapper som var rutigt i olika färger, som också borde funka bra!

On a sidenote, så insåg jag i söndags morse, när jag lagat amerikanska pannkakor till frukost. Att denna kola delar smakerna med min favorittopping till pannkakorna, nämligen lönnsirap, valnötter och lite kanel. Vilket kul sammanträffande.Ingredienser:
2 1/4 dl vispgrädde
1 3/4 dl råsocker
50 gram smör
1 1/4 dl glykos (Dan Sukker är mest prisvärd Apoteket = svindyr!!!)
1/2 tsk salt
3/4 dl lönnsirap
1 krm salt
en stor nypa vanilj pulver
1/2 tsk kanel
1 krm muskot
en nypa nejlika
en nypa cayenne

Gör så här:
 •  Förbered och klä en form med bakplåtspapper, eller gör som jag och använd bara bakplåtspapper och vik till en form, då kan jag anpassa måtten som jag vill. Sådan här mjuk kola vill jag ha i tjocka bitar, så 12x24 cm tycker jag blir ganska bra storlek. 
 • Rosta valnötterna lätt en en stekpanna.
 • Koka upp vispgrädde, råsocker, smör, lönnsirap och glykos på hög värme i en stor kastrull under omrörning.
 • Sänk ner temperaturen när det kokar kraftigt. Koka tills massan når 120 grader. Allra säkrast är att göra ett sk kulprov: Häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en ganska fast kula av smeten, då är den klar. Tänk på att ta av kastrullen från plattan när du gör provet, så den inte fortsätter att koka och når för hög temperatur.
 • Ta av kolan från spisen och rör i valnötter, salt, vanilj, kanel, muskot, najlika och cayenne.
 • Häll upp i en förberedda formen.
 • Låt stelna minst 4 timmar, skär upp i bitar och slå in i bakplåtspapper eller vaxat silkespapper.


2 kommentarer:

 1. Brukar oftast inte använda papper, men nu inspirerade du mig till att testa! Älskar för övrigt leilas butik, hittade den av ren slump. Dags att gåin och kolla papper nu då!! :)

  SvaraRadera
 2. Hej, är pappret lätt att tvinna så de inte åker upp direkt igen som med bak-och smörpapper? :)

  SvaraRadera