torsdag 28 november 2013

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 4: Sätt ihop huset!

Tvärtom mot vad de allra flesta verkar tro så är smält socker inte alls det bästa sättet att sätta ihop ett pepparkakshus, utan det är så mycket bättre med helt vanlig kristyr!

Anledningar till varför kristyr är bättre än smält socker:
  • Du kan inte bränna dig på kristyr (barnvänligt!)
  • Kristyr klarar av luftfuktigheten bättre (om du, Gud förbjude, får en regnig jul). Jag har råkat ut för att hus har rasat (efter en dag) när jag använt smält socker...
  • Smält socker kan missfärga kristyren så den blir brun, inte alls fint.
  • Kristyren stelnar inte direkt, så man har tid på sig att rätta till, så alla delar hamnar precis där de ska.
  • Smält socker kan förstöra din stekpanna, och spis också för den delen, om du har keramikhäll.
Enda nackdelen med kristyr är att det torkar ganska långsamt, så i början av hopsättningen är det bra att ha en kompis som håller ihop väggarna någon minut tills de satt sig, ett mjölkpaket som stöd funkar också bra. För att jag skulle kunna dra ljusslingan mellan rummen i huset monterade jag endast de första fyra väggarna och lät stelna till nästa dag, det ville välta lite annars. Men smält socker och elkablar rimma också fruktansvärt dåligt...

Recept på perfekt kristyr hittar ni i del 3 .

När du sätter ihop huset så är det viktigt att tänka igenom var alla delar ska sitta, så du sätter dit dem i rätt ordning. Vill du dessutom ha en ljusslinga i huset så måste den vara med redan från start. Jag brukar montera huset på en bottenplatta i frigolit (3 cm tjock), jag har ett hål i mitten där sladden kan sticka ut. Jag sätter möbeltassar under plattan så det blir plats för sladden. Använd rikligt med kristyr mellan väggarna så de står stadigt, det mesta kommer ju inte synas ändå. Var inte rädd om det blir fult i skarvarna mellan delarna, det mesta går att täcka med kristyr vid dekoreringen! Det kan dock vara värt att tänka på att om du har stora fönster så kommer man se in i huset, speciellt om du har en ljusslinga, och då kan det vara mindre tjusigt med massa kristyr. I mittpartiet på huset där de flesta sladdarna hamnade så gjorde jag en platta (av pepparkaka), lite mindre än golvytan i rummet som fick täcka sladdarna, med hål där lamporna kunde sticka upp (tyvärr missade jag att ta en bild på det innan taket åkte på).

Om det är ett hus med flera rum, så måste man tänka på att det måste vara hål mellan väggarna så det blir lampor i alla rum!


Huset växer fram undan för undan...

På takdelarna kan man vara extra generös med kristyr vid hopsättningen, i alla fall om man ska göra som jag brukar och täcka hela taket med ett tjockt täcke av snö (kristyr!).

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish

1 kommentar: