tisdag 24 september 2013

Pepparkakshus utan snö...

Jag är helt galen i att göra pepparkakshus och jag har längre fram tänkt visa er hela min "pepparkakshistoria", men just nu är min gamla dator med alla (gamla) bilder hos mina föräldrar. Så idag tänkte jag rikta in mig och visa lite bilder på de pepparkakshus jag gjort som INTE har haft jultema. Jovisst går det att göra pepparkakshus på sommaren eller till Halloween!

Detta är mitt försök att efterlikna "polishuset" i Slottskogen, jag var inte så skillad på att göra mallar på den tiden så det blev extremt förenklat. Jag hade bakat fönsterluckor men glömde sätta fast dem och var sedan för lat för att fixa det när jag insåg att de saknades, jag ångrar det än idag... Taket är täckt med minimarshmallows i pastellfärger.
pepparkakshus photo Sommarhus1.jpg
vår 2005


Jag vet inte riktigt hur jag hittade den här mallen, men efter att jag gjort det var jag bara tvungen att bygga det är underbara spökhuset. Jag gav det i present till min bästa vän P som hade Halloweenfest. 6 månader fick det stå innan luftfuktigheten gjorde sitt och huset rasade (och skrämde livet ur honom när han låg och sov, är det ett spökhus så är det!). Mallen hittar ni här, och det går ju självklart att göra ett superjuligt hus med samma mall, det finns massa bilder från folk som använt mallen och gjort hus i alla möjliga teman. Kul och inspirerande! Figurerna har jag inte gjort själv, det är Tim Burtons "Tragic toys" i plast.
höst 2009
När jag var yngre älskade jag Julälskarna och alla deras pepparkakshus. De har bakat pepparkakshus varje år i över 13 år och till de flesta har de även lagt upp mallarna som vem som helst kan skriva ut. Vilket är helt fantastiskt för en sån som jag som inte är så påhittig när det kommer till egna designer. Detta är min variant av pagoden som de gjorde 2003. Jag är väldigt svag för det mesta som har med Japan att göra, så det blev ett Japan-inspirerat tempel med massa sakura. Såhär i efterhand har jag kommit på att en toriport hade verkligen varit kronan på verket, men ack så nöjd jag är med det ändå!
vår 2010
Jag brukar mixtra lite med kryddorna när jag gör ett pepparkakshus som inte är till julen, och mest köra på ingefära och kardemumma, så det doftar mycket, men inte så extremt juligt. Som sagt, fler gamla pepparkakshus kommer ni att få se senare!

7 kommentarer:

 1. Vilka fina! Blir roligt att se vad du hittar på till jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har en ganska klar idé till vad det ska bli i år, jag ska försöka få gjort mallen så snart som möjligt, men avslöjar mer längre fram! ;)

   Radera
 2. Allvarligt? Du är ju grym! :)

  http://annasglittrigajulblogg.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag gillar att spritsa... ;)

   Radera
 3. Superfina, du borde vara med i nån tävling. Blir spännande att se fler hus framöver

  SvaraRadera