Först börjar man med att göra nougaten som faktiskt är lättare att göra än man kan tro. Allt man behöver är tre ingredienser och en matberedare, jag använde min gamla Siemens som jag skaffade när jag flyttat hemifrån (med andra ord, den billigaste) och det var inga problem att mixa nougaten i den.
Nougat (kallas också hasselnötsgianduja)
150 g hasselnötter
100 g florsocker (+ lite extra till utrullning)
150 g mörk choklad (jag använde Odende 55%)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Rosta nötterna under i ca 10 minuter, tills de blir gyllenbruna och skalet släpper. Ruska runt nötterna ett par gånger under tiden, så de rostat jämnt. Häll nötterna i en bakform med kanter, så är de lättare att ruska runt dem än om de ligger på en plåt.
- Häll nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.
- Mixa nötterna tillsammans med florsockret i en matberedare tills det blir en oljig flytande massa. För mig tog det ca 7 minuter på högsta växeln.
- Hacka chokladen grovt och tillsätt i matberedaren och mixa till en jämn smet.
- För att få den rätta konsistensen på nougaten, som vid det här laget är flytande så ska den tableras, dvs strykas fram och tillbaka med en palett eller liknanade på en marmorplatta, eller väl rengjord diskbänk, tills den kallnar och blir till en tjock massa. Det går så klart snabbare om ju kallare rummet är... Annars borde det säkert funka om man ställer den i en bunke i kylen en liten stund och rör om med jämna mellanrum, så det blir en smidig massa.
Nougatmassan i början av tableringen... |
...färdig nougat. |
- Rulla ut massan med hjälp av florsocker till två längder och låt stelna i kylen i en timma innan den går att arbeta med.
- Nu är nougaten färdig och kan användas till att göra kastanjer eller annat gott, varför inte Mozartkulor? Där kläs nougaten in i marsipan och doppas/rullas sedan i choklad Nedan fortsätter receptet för kastanjer.
Ingredienser:
1 sats nougat enligt receptet ovan
200 g choklad
200 g marsipan
grön (och ev gul) pastafärg eller liknande, eller använd fördigfärgad, tänk på att Odendes färdigfärgade masipan har päronsmak (om det sen är bra eller dåligt får man bestämma själv...)
lite florsocker
lite sprit
kristyr:
- 1 äggvita
- 170 g florsocker
Gör så här:
- Dela upp längderna i 20 bitar och rulla till runda kulor.
- Temperera chokladen och doppa kulorna med en doppgaffel, här är det inte så extremt noga om det blir lite fot eller fult på sina ställen, det är ju bara en liten del som ska synas. Låt stelna.
- Kavla ut marsipanen med florsockret och stansa två rundlar (5 cm) per kastanj.
- Pensla lite sprit på bottnarna, så de fastnar på chokladen, och slå in chokladkulorna (se bild).
- Gör kristyr enligt anvinsingarna här. Spritsa små taggar på kastanjerna med en liten tyll (eller litet hål på spritspåsen).
- Låt kristyren stelna (över natten om så kan man var ariktigt säker). Färdigt!
Wow, imponerande! De ser riktigt läckra och fantastiskt fina ut!
SvaraRaderaUndrar om jag vågar mig på att göra nåt liknande... :)
Tack! Varför inte, känns det för svårt att göra egen nougat, så går det ju såklart att köpa färdig och bara pyssla ihop kastanjerna!
RaderaVad fina de var - jättesöta! Men vilket arbete... ! Jag är superimpad:) Tyvärr har jag ingen matberedare utan får göra all min bakning med 'armmuskler' - haha!
SvaraRaderaTack! Oj, hade aldrig klarat mig utan vaken min Kitchen Aid eller matberedare, men armmuskler är ju bra, så kör hårt! ;)
RaderaTack!
SvaraRadera