onsdag 7 oktober 2015

Linzersyltkakor


Linzerdeg är en deg som görs med malda nötter eller mandel och smaksätts med kanel och citronzest, det är en ganska deg som används till pajer, tårtor, tarter och kakor nere i Europa, kanske den vanligaste är den österrikiska Linzertorten. Denna kakan är en variant på en kaka som kallas Linzer sablés, där bakas kakorna först och läggs sedan ihop med sylt och pudras med florsocker, dessa kakor får dock inte så lång hållbarhet, så jag valde att baka med sylten istället.

Formar att stansa kakorna kan var precis vad som helst, har du massa kul utstickare, prova gärna att göra hjärtan stjärnor eller vad du har hemma. Annars funkar glas, koppar eller vad som helst med rund form för att sticka ut kakorna. Leta runt lite i köket så hittar du säkert något!


Ingredienser:
125 gram hasselnötter (använd färdigskalade, det finns i ICA Gott Liv-serien)
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk vaniljsocker
240g smör
I,5 dl strösocker
2 äggulor
1/2 tsk nyrivet citronzest
Hallonsylt (eller vilken god sylt som helst)

Gör så här:
  • Mixa hasselnötterna i matberedare, tills de blir finmalda, använd pulsknappen så blir mixningen jämnare, och risken att övermixa är mindre.
  • Häll de mixade nötterna i en stor skål, tillsätt vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker, blanda ihop med ballongvisp för att undvika klumpar.
  • Vispa smör och socker på medelhastighet med elvisp i en skål (eller kör i Kitchen Aid eller liknande med vingen), tills det blir vitt och fluffigt, ca 2-3 minuter.
  • Tillsätt äggula och ctironzest och blanda i för hand (använd inte elvisp! Men vingen går bra på låg hastighet!), bara tills det blandats ihop ordentligt. Därefter tillsätts mjöl- och nötblandningen, igen blanda bara tills det har gått ihop och blivit en deg.
  • Dela degen i två, tryck till så det blir två plattor (ilket kommer göra det mycket enklareatt kavla ut dem sen. Kyl minst en timma eller över natten.
  • Ta ut degen och låt den ligga framme en liten stund innan den kavlas ut, den spricker om den är för kall. Kavla ut på mjölat bakplåtspapper till ca 5-6 mm tjock. Stansa ut kakor i önskad form med 1-2 cm mellanrum, ta bort restdegen, knåda ihop och lägg i kylen medan den andra degplattan kavlas ut. Upprepa utkavlingen tills degen är slut, antingen kan en bara trycka ut lite fula kakor på sista degsnutten, eller käka upp den som den är! (Lägg gärna in bakplåtspappren med de utkavlade i kylen medan du jobbar, om det finns plats, då håller de formen bättre.)
  • Stansa ut ett hål på hälften av kakorna, placera dessa på de hela kakorna, tryck lite lätt så de limmas ihop.
  • Spritsa eller klicka i lite hallonsylt i hålen.
  • Baka på 175 grader i 10-12 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar