onsdag 10 december 2014

Saffransdonuts

Dessa supergoda saffransdonuts bjöd jag på på min brunch. Det är lätt att bli lite avskräckt av fritering när man inte är van, men det är inte alls särskilt svårt och är man bara försiktig och har en termometer så är det svårt att misslyckas. Receptet räcker till ca 15 donuts eller 30 minidonuts. Receptet kommer från en amerikansk bok; The Professional Pastry Chef av Bo Friberg (han är svensk men bor i USA och jobbar på San Diego Culinary Institute i Californien), det är därför vissa av måtten kan kännas lite udda...


Saffransdonuts

Ingredienser:
Fördeg:
25 g jäst
320 ml mjölk
170 g vetemjöl
0,5 g saffran (1paket)

Deg:
20 g jäst
60 ml mjölk
60 g socker
1/2 tsk salt
1/2 citron, skalet
3 äggulor
60 g smör
225 g vetemjöl
olja till fritering
socker att vända donutsen i

Gör så här:
 • Värm mjölk och saffran till lite varmare än fingervarmt; 40-46 grader.
 • Lös jästen till fördegen med saffransmjölken och blanda sedan med mjölet till en lös deg/smet.
 • Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
 • Värm mjölken till degen, också till 40-46 grader, och lös upp jästen.
 • Tillsätt övriga ingredienser och kör i degblandare ca 10 minuter (eller 20 minuter för hand), degen ska vara mjuk men inte för kladdig, den ska gå att kavla ut. 
 • Tryck ut degen till en fyrkant, och lägg på en plåt eller bricka med mjöl både under och över. Ställ i kyl i en timma så den stelnar till lite.
 • Kavla ut degen ungefär 1 cm tjock, använd så lite mjöl som möjligt, då överflödigt mjöl bränner i oljan vilket gör att den blir dålig snabbare.
 • Stansa ut donuts med utstickare: För normalstora donuts 7,5 cm och 2,5 cm för hålen. Jag gjorde mini donuts, med utstickare 5 cm och 1,5 cm för hålen (ungefär). Antingen så sparar man hålen och friterar dem, vissa tycker hålet är bättre än själva donuten. Eller så trycker man ihop degen och kavla ut igen så man får ut fler donuts, degen kan dock behöva vila lite när man har tryckt ihop den så släpper spänningen och den blir lättare att kavla ut.
 • Låt jäsa i rumstemperatur tills de dubblats i tjocklek, det går ganska snabbt, så det är mycket jäst i degen; 15-30 minuter.
 • Värm frityroljn till 185 grader i en fritös eller kastrull. Det oljan bör vara ca 10 cm djup, så det går att fritera ordentligt (oljan går att återanvända!).
 • Fritera donutsen 1-2 i taget (eller 4-5 mini) ungefär 4 minuter, vänd dem efter halva tiden (halva tiden för minidonuts).
 • Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
 • Rulla dem i socker medan de fortfarande är varma.

2 kommentarer:

 1. Det finns en förenklad version av detta recept i boken Fixa julen som jag är sugen på att pröva:) Hur höll de sig? Det blir väldigt krångligt om man måste baka dem precis innan man äter dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde dem samma dag, för de är klart godast nyfriterade (om de inte är glaserade). Jag gjorde vanliga donuts för ett par år sedan och hade glasyr på hälften och de var lika goda dagen efter, medan de med kanelsocker inte var lika roliga efter en dag.

   Jag frös in det som blev över, och skulle nog tipsa om att göra det om man vill göra dem i förväg. Låt tina i rumstemperatur och värm dem gärna någon minut i ugnen nån minut innan servering.

   Radera