lördag 24 oktober 2015

Årets julkort med steg för steg

I år har jag tagit kort på alla mina julkort! Jag brukar vara så dålig på det, men jag hoppas att jag äntligen har lärt mig! Alla korten har samma grunddesign, men alla med olika utsmyckning. Jag har försökt mig på att göra en beskrivning om någon vill prova, jag hoppas jag har förklarat på ett förståeligt sätt!

 

Det här behöver du:
Ett A4-papper per kort går åt till basen. Eftersom jag är en pysselmaterialhoarder så använde jag mig av blandade papper och dekorer jag redan hade hemma. Jag fann att mönstersax var väldigt användbart för att få fina effekter på pappersdekoren. För att kortet ska gå att vika ihop utan problem är det väldigt noga med måtten, och jag rekommenderar verkligen att använda skalpell och falsben för att skära och markera, och så klart då en skärmatta eller liknande att ha som underlag när du skär. Blyertspenna och suddgummi för att markera och sudda ut stödlinjer.Gör så här:
Markera 1/3 av pappret med falsbenet, 9,5 cm, skär bort den sista centimetern, eller markera på 9,8 och slipp spill (resten av beskrivningen kommer utgå från 9,5 cm).
Här har jag ritat en enkel skiss över hur kortet sedan ska skäras och vikas. Blått visar var pappret ska skäras, och de röda linjerna visar var det ska markeras med falsbenet (och sedan vikas). Förutom de viklinjerna som redan markerats i föregående steg ska även två till ritas ut, på mitten av högra och vänstra tredjedelen (alltså inte på mittendelen), i det här fallet 4,75 cm från kanten. Skärlinjen ritas längs långsidan 4,5 cm från kanten (här kan en välja ett valfritt mått, men jag tyckte 4,5 cm blev bra), linjen ska inte korsa de yttre viklinjerna.Här är markeringarna utritade på kortet, om en lite otydliga. Skär längs den utritade skärlinjen, och markera de yttre viklinjerna med falsbenet.Vik först mittenpartiet enligt bilden.
Vik sedan de övre och undre partierna.
Vänstra sidan viks och läggs över den högra, utan att vända på pappret. Klart! Dekorera på valfritt sätt!Så här ser ett av de färdigdekorerade korten ut ihopvikt...
...och utfällt!Här är bilden som jag har lånat designen från:

https://www.pinterest.com/pin/47569339789453288/

2 kommentarer: