tisdag 19 november 2013

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 1: Pepparkaksdegen

Nu är mitt pepparkaksbygge i full gång, och jag tänkte låta er följa med när jag delar med mig alla mina tips till hur du lyckas med ditt pepparkakshus!

Mallen, innan jag dissekerade den och började baka!
Det första du behöver när du bakar pepparkakshus, förutom en mall; är så klart pepparkaksdeg. Jag ska bekänna en sak. Jag använder inte riktig pepparkaksdeg när jag gör pepparkakshus. Jag använder faktiskt en specialdeg som inte är så himla god, men den doftar gott och delarna blir närmast oförstörbara, vilket är en stor hjälp när man jobbar med väldigt många delar (och liten arbetsyta, det är alltid nån del som vill ramla i golvet, och med denna degen brukar delarna överleva även det ödet). Så har du problem med att delarna alltid går sönder, och tanken på att äta upp ditt pepparkakshus inte känns särskilt lockande, kanske du borde prova den här degen. Jag skulle dessutom tro att huset håller bättre, om man vill försöka spara det till nästa år, jag har dock ingen egen erfarenhet av det, då jag brukar krasha mina hus efter jul och slänga dem i komposten...

Den här satsen räckte precis till alla 84 delar till mitt pepparkakshus, inklusive spilldeg (som jag förklarar närmare i del 2). Receptet är min variant av ett orginalrecept från Deni Cole, som är helt galet duktig på att bygga pepparkakshus, exempel på ett av hennes mästerverk hittar ni här.

Ingredienser:
15 dl fint rågmjöl (eller vetemjöl)
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
1 tsk salt
1 1/4 dl citronsaft
1 ägg + 1 gula
60 gram smör
1 1/2 dl honung
4 dl socker

Gör så här:
 • Smält smöret och rör i socker och honung (sockret behöver inte smälta).
 • Vispa ihop ägg + äggula med citronsaft och tillsätt.
 • Blanda ihop mjöl, kryddor och salt innan det tillsätts pö om pö. Knåda ihop till en väldigt fast deg. Den är redo att användas direkt.
 • Delarna bakas på 175 grader i ca 20 min.
 • Överbliven deg förvaras i plastpåse i rumstemperatur. Känns degen för hård när den ska kavlas kan man mikra den som hastigast, så blir den mjukare.

 Men, ska du bygga ett vanligt pepparkakshus tycker jag absolut att det inte finns så stor anledning att använda specialdegen. Vill du dessutom äta upp pepparkakshuset efter jul, så ska det ju så klart vara gjort med en riktigt god pepparkaksdeg. Då rekommenderar jag detta recept av Jan Hedh (ur 277 Sorters Kakor), som är den bästa pepparkaksdegen jag någonsin provet. Den är lättkavlad och smakar supergott, kakorna blir väldigt goda också!

Ingredienser:
1100g vetemjöl
20g kanel
12g nejlikor
12g ingefära
2 g kryddpeppar
20g bikarbonat
420g ljus sirap
300g smör
200g socker
200g brun farin
300g grädde

Gör så här:
 • Blanda mjöl med kryddorna.
 • Tillsätt övriga ingredienser, mixa till en lös deg.
 • Låt vila i kylskåp över natten.
 • Baka på 175 grader i 7-15 min beroende på storlek.

Söker ni mer inspiration, ännu fler tips och/eller mallar till pepparkakshusbygget, så bör ni ta er till TioTips.nu som har samlat alla de bästa pepparkakshus-länkarna på svenska (inklusive min blogginlägg på ämnet), det du inte hittar där är nog inte värt att hitta!

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish

2 kommentarer:

 1. Kan man använda mörk sirap för att degen ska blir mörkare? Den känns nämligen för ljus..

  SvaraRadera