söndag 17 november 2013

Julplanering: 7 sorters kakor

Varje jul sedan nästan 10 år tillbaka har jag gett bort en ask med småkakor till mina släktingar, CJs föräldrar och syskon. Det är en perfekt julklapp till alla som man ändå inte vet vad de vill ha i julklapp, och det är alltid väldigt uppskattat! De första åren brukade jag köpa fina plåtburkar (ett år köpte jag även små fat från Indiska och slog in med kakorna i cellofan), men sen kände jag att jag bara fyllde upp skåpen hemma hos folk med nya burkar varje år, så jag började göra askar i papp istället, vilket känns lite miljövänligare. I år lyckades jag dock fynda superbilliga Tilda-askar i papp på Panduros rea, så i år slipper jag göra askar också, vilket betyder mer tid till att baka!

Kardemummalöv, Chokladkaka med valnöt och Kandikaka (2004), tre sorters kakor som inte ska bakas i år.
Antalet sorters kakor har varierat lite genom åren, mellan tre och sju sorter, sju sorter är ju så klart det ultimata, men ibland hinns inte så många sorter med. Men i år känner jag att jag vill hinna få ihop sju sorter. Jag gjorde en lista på alla sorter jag bakat genom åren och kom fram till att det är ca 20 olika sorters kakor! Så det är väldigt svårt att välja, man har ju sina gamla godingar som man vill baka, men så vill jag ju ha lite variation och prova nya sorter också. Så därför ser planeringen ut som följer:
Saffransdrömmar, en favorit som förra året fick ta en paus men får komma tillbaka i år.
Brysselkex, eller Schackrutor, en riktig gammal goding som inte bakats på ett par år.
Ökensand, har bakats en gång för flera år sedan, jag är galen i brynt smör!
Strassburgare, chokladdoppade, jag misslyckades fatalt med degen för några år sedan, när jag inte hade min KitchenAid tillgänglig (bodde hos CJ med alla mina saker kvar i min egen lägenhet), så nytt försök i år!
Smörstjärnor, nyhet!
Sandrullad, nyhet!
Annas Smörkakor, nyhet, recept från Söta Saker.
Eller sitter ni och trycker på världens bästa småkaksrecept, som jag bara måste prova?! Det finns definitivt rum för ändringar...

Självklart kommer jag dela med mig av recepten lite längre fram, det känns så tråkigt att posta recept när jag inte har några bilder till. Men vill ni ha något recept direkt så säg bara till!

3 kommentarer:

 1. Vilken bra idé!! Och så bra, som du säger, till alla de som redan har allt. Gissar att det brukar vara uppskattat?

  För mig är det inte en perfekt kakbuffé om det inte finns nöttoppar. Men de som köps på caféer brukar vara så grova (fullt begripligt - man kan knappast stå och mala nötter för hand, men det blir en jädra skillnad genom att mala i kvarn jämfört med att köra i mixern)

  Här är mammas recept. Det recept som jag anser är det perfekta:
  http://tomtensdotter.se/2012/january/tomtemors-nottoppar.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det funkar alltid, vad ger man till svärmor första julen, liksom?! En kakburk á la Nilli så var jag helt klart accepterad! ;) Jag har en kaksort som hon älskade så himla mycket att jag lite skämtsamt kallat dem för "Svärmorsdrömmar" ibland. Tyvärr är hon inte längre hos oss, så den sorten får stå över i år.

   Hmm, nöttoppar är grymt gott! Jag ska definitivt spara receptet, så får vi se om det blir några nöttoppat i år, eller kanske nästa. Hur är det med hållbarheten på dem, om man förvarar dem i kakburk i rumstemperatur?

   Radera
 2. Fryser dem alltid, men om du bakar i förväg och fryser, och sedan tar fram dagen för presentöverlämning så håller de i alla fall ett par tre dagar :-)

  SvaraRadera