måndag 25 november 2013

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 2: Baka delarna

I del 1 tipsade jag om olika pepparkaksdegar man kan använda till sitt pepparkakshus. Nu ska jag gå igenom hur du bakar ut degen på bästa sätt för att få så raka och fina delar som möjligt, så att det blir lättare att sätta ihop huset.

Du behöver:
Bakplåtspapper, flera stycken, om du försöker återanvända dem riskerar du skrynkliga delar.
Kavel
lite mjöl (eventuellt)
En liten fruktkniv, eller liknande, ej tandad.
Ev. Skalpell
Ev. utstickare till fönster

Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Degen bör vara lite tjockare än när du gör vanliga pepparkakor, detta gäller framförallt stora delar, som bör vara ca 3-4mm. Små tak och liknande kan vara lite tunnare 2-3 mm. Använd lite mjöl när du kavlar ut, om du tycker det behövas (till specialdegen i del 1 behövs inget mjöl). Tänk på, när du skär ut delarna, att inte dra med kniven, så degen dras ut (och delarna blir skeva), utan istället trycka ner kniven i degen, framförallt i hörnen så det blir fina skarpa kanter (inte lika viktigt med specialdegen).

Jag gör välvda fönster genom att markera med en rund utstickare längst upp och så skär jag "de raka linjerna" på frihand,
Om du vill ha riktigt skarpa kanter på husdelarna ska du skära ut delarna så de ligger kant i kant, och lämna ca 1 cm deg runt alla kanter. Markera ut dörrar och fönster, men låt degen ligga kvar. Halvbaka sedan i ugnen ca 5-10 minuter beroende på deg och hur tunt du kavlat ut degen, det ska börja se bakat ut, men inte ta färg. Ta ut plåten och skär igen med kniven (degen är fortfarande mjuk) genom alla skåror du markerade tidigare, du få då perfekta raka kanter. Degen runt om, spilldegen, ska så klart också skäras bort. Har du en god deg kan du låta spilldegen ligga kvar när du stoppar in plåten i ugnen igen, när jag använder specialdegen brukar jag ta bort och slänga det direkt, risken är dock att det bränns om det får ligga kvar. Baka klart delarna ungefär lika länge till, till en härlig brun färg. På ett pepparkakshus är det ju inte hela världen om det blir lite bränt i nån kant...

Bra verktyg är en liten kniv och ev en skalpell,
När degen är halvbakad har man nån minut på sig innan degen börjar hårdna, så det kan vara bra att inte baka alltför många delar på samma plåt, framförallt om det är mycket små delar, eller delar med många fönster.

  
Utstickarsatser från Bagaren och Kocken, perfekt om du vill ha runda eller andra roliga former på fönstren.

Till riktigt små fönster kan en skalpell komma väl till nytta!
Om du har väldigt många delar till huset (som här ca 85 st) så är det en klar fördel att försöka sortera upp dem i olika högar tillsammans med mallarna, så man vet vilka delar som är till vad när det väl är dags att sätta ihop huset.

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna

Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish

7 kommentarer:

 1. Jag ska försöka komma ihåg tipsen till nästa år, jag gjorde flera misstag med mitt...

  SvaraRadera
 2. Så otroligt grym du är!
  Såg just kyrkan på tradera blev grymt imponerad!! :)
  Hoppas kyrkan hittar ett bra julhem å att MH får mycket pengar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hade faktiskt hoppats att den skulle gå för mer (än 560 kr), men kul att det fick göra lite nytta i alla fall!

   Radera
 3. Just det här tipset gillade jag.. jag har tidigare år alltid lagt delarna separerat. Men iår gjorde jag som du "lärt oss"... och jäklar vad bra det funkade. Behövde inte "snygga till" någon av delarna i efterhand. Det var jättebra. Tack för den lärdomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hade nytta av tipsen, jag har alltid använt tekniken sedan jag lärde mig den, känslan när bitarna faktiskt passar är ju helt grym! ;)

   Radera
 4. Jätte fina tips. Husen är jätte fina!

  SvaraRadera