lördag 27 september 2014

Min julfilmshylla

Har ni börjat titta på julfilmer eller julkalendrar än? För mig brukar januari och februari vara helt julfilmsfria, men sen runt påsk så brukar suget komma tillbaka och jag brukar ta fram någon julig rulle. De fem legenderna är ju helt perfekt vid den tiden, eftersom den utspelas under påsken, men jultomten och (huvudpersonen) Jack Frost bidrar med jul- och vinterstämning. Under sommaren (semestern) brukar mitt tittande tillta i samband med att jag börjar planera julen på allvar, sen bara ökar det fram till jul. Jag brukar försöka titta på så mycket julfilm som möjligt i december, men tiden brukar bli ganska knapp med allt annat man vill göra, jag hade aldrig hunnit se alla mina julfilmer och kalendrar om jag inte började titta så tidigt som jag gör...

Årets hittills bästa julfilmsminne är helt klart när vi var i New York i augusti och låg och slötittade på tv innan frukost och Elf börjar visas på MTV. Det var en riktigt härlig känsla att ligga ett stenkast från Central Park och titta på filmen, synd bara att det inte var vinter på riktigt...

Här kommer en lista med alla mina julfilmer (vissa mer juliga än andra), är det någon film ni tycker jag saknar i min samling (förutom All I Want for Christmas)? De markerade i fetstil är min topp 3, länkarna leder till recensioner jag skrivit:

De fem legenderna
The Christmas Collection (box med fyra filmer):
  - The Christmas Shoes (2002)
  - A Different Kind of Christmas (1996) 
  - A Christmas Romance (1994)
  - If You Believe (1999)
Astrids Jul
Bad Santa
Christmas in Wonderland
The Christmas Toy
Elf
Eloise at Christmastime
En tomtesaga
Ett päron till farsa firar jul
Fanny och Alexander
Fred Claus
The Grinch
The Holiday
Home Alone 1-4 Box set
Jingle all the Way (Klappjakten)
Kalle Ankas önskejul
Love Actually
Musse Pigg och hans vänner firar jul
Musses jul i Ankeborg
Itsudatte My Santa (knasig anime miniserie)
Ogifta par - en film som skiljer sig
The Santa Claus 1-3 Box set (Nu är det jul igen)
Skönheten och Odjuret - Den förtrollade julen
Surviving Christmas
Tomten är far till alla barnen
Trolltyg i tomteskogen
Peter Jöback Jag kommer hem igen till jul - live från Cirkus
Peter Jöback Jag kommer hem igen till jul - en julkonsert (hamnade utanföri bilden)
Skenbart - en film om tåg (glömde jag att ställa in i hyllan, tycker ändå den passar in på listan...)Julkalendrarna tar vi en annan gång...

7 kommentarer:

 1. Men herregud! Du har ju inte Polarexpressen..! Den är ett MÅSTE! Och sedan har du ju de amerikanska klassikerna 'White Christmas' och 'It's a wonderful life'! De bara måste du se - sååå mysiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt lite kluven till Polrexpressen, tycker att animeringen är sådär och det mesta ser lite läskigt ut (inte minst tomten!) men älskar storyn och musiken! Men jag lär nog skaffa den nån gång ändå. Sen är jag sjukt kass på amerkanska klassiker, får nog ta tag i det!

   Radera
 2. Där var det faktiskt några jag inte sett. Kul! Tack, nu kan jag kolla upp dem och mysa.. :)

  SvaraRadera
 3. Deck the halls gillar jag med bland annat Danny DeVito, även julfilmen med Ben Affleck som jag alltid glömmer namnet på. Christmas with the Kranks och filmen jag inte kan vara utan till jul Love Actually!!

  -Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deck the halls är riktigt grym, har den på datorn i alla fall, men bör definitivt skaffas till dne fysiska samlingen.
   Filmen med Ben Affleck borde vara "Surviving Christmas", eller? För den har jag redan! ;)
   Christmas with the Kranks, borde också skaffas, även om jag tycker boken är såååå mycket bättre.
   Det är klart jag har Love Actually, jag glömde visst skriva den på listan (men den är med på bilden) och ja, den är också ett måste och bubblare till top3-listan!

   Radera
 4. Tack för tipsen, några har jag inte sett. Dem får jag försöka hitta!

  SvaraRadera