måndag 20 oktober 2014

Mallen till 2014 års pepparkakshus är klar!


Som vissa redan listat ut så är det Dr Seuss och Grinchen som är inspirationen till årets pepparkakshus. Drömmen hade så klart varit att göre hela Whoville, men istället för en hel by så kommer det bara bli ett hus i år, men det kommer att vara en kopia på huset Cindy Lou Who bor i. 
Inspirationsbilden
Mallen har består bara av 27 delar, vilket är det minsta på flera år (jämför bara med ca 150 delar som 2011 års hus bestod av). Årets stora utmaning blir de många runda formerna. Jag lovar att dela med mig av alla mina knep för att få till runda former. Sen har jag tänkt försöka montera in en ljusslinga som lyser genom väggen, så det blir så likt bilden som möjligt. Det här ska minsann bli kul. Bygget planeras att påbörjas nån gång i början av november.

Imorgon tänkte jag tipsa om var man kan hitta färdiga mallar om man inte är inspirerad nog för att sätta sig och pilla ihop en egen. Byggandet av huset är ju ändå det roligaste!

16 kommentarer:

 1. WOW!
  Grymt! Men hur lyckas du "runda dem", spricker de inte, eller gör du dem i "byggmodell med rektanglar?
  Det här ska bli sjukt kul att se när det är klart!
  Och du - tack för bloggkärleken!!!! KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man bara vill ha lite böjda kanter brukat det funka att böja dem när de kommer ur ugnen utan att de spricker. Men annars brukar jag göra mallar som får följa med in i ugnen (toarullar brukar vara en bra bas...). Kram tillbaka!

   Radera
 2. Åh! Ser fram emot att få se hur du gör och det färdiga resultatet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygget kommer nog påbörjas om ca 3 veckor...

   Radera
 3. Wow, vilken ambition! Ska bli kul att följa bygget här. Själv kör vi på standard husformar som vi sen monterar och dekorerad efter eget tycke! Lättast så med små barn tycker jag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart! Det värsta man kan göra är att göra det för svårt för sig, det ska vara kul att bygga pepparkakshus! :)

   Radera
 4. Coolt.. ska bli kul att se. Vi har inte gjort någon mall ännu.. men här är vi inne på ett tåg i år... ungen önskade först Eiffeltornet - men det har vi ändrat. Han brukar ju önska och jag gör mall. Han kavlar. Jag skär och gräddar. Jag monterar. Han dekorerar. Jag snyggar till! Så antar jag det blir i år igen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter förra julen bestämde jag mig faktiskt också för att göra ett tåg (inspirerat av "Nightmare before Christmas"), men så kom jag in på Grinchen-spåret och det blev det istället. Men det ska bli himla kul att ser ert resultat, jag tycker det låter som ett perfekt teamwork. ni brukar alltid göra jättekul pepparkaksskapelser! Lycka till! :)

   Radera
 5. Spännnande, du är grymm på att göra pepparkakshus

  SvaraRadera
 6. Åh, det ser mycket lovande ut, ser fram mot att följa projektet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är själv spänd på hur det kommer bli...

   Radera
 7. Vad spännande! Jag är också spänd på resultatet :)

  SvaraRadera
 8. Gud vad coolt! Tänkte göra en liten pepparkaksby i år! Har du några tips på hur man får in ljusslingor i riktigt små hus ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag brukar använda en tjock frigoligtplatta (2-3 cm tjock) som bas till huset, och då brukar jag göra hål i botten så slingan sticker upp i huset utan att några sladdar syns. Till många små hus hade jag gjort hål i plattan för varje hus och stuckit upp en eller fler lampor från undersidan, så sladdarna hamnar under plattan. För att plattan ska kunna stå med alla sladdar under får man sätta nån form av "fötter" som tex möbeltassar (brukar jag använda, men då är det bara den "stora sladden" som sticker ut) eller kanske träkulor så plattan "kommer upp" från bordet. Hoppas du förstår hur jag menar... Lycka till! :)

   Radera