tisdag 21 oktober 2014

Mallar och inspiration till pepparkakshus

Min egna mall till årets pepparkakshus blev som sagt klar igår. Men jag tänkte att jag skulle försöka inspirera till att prova någon ny rolig design till pepparkakshuset i år. Att designa sin egen mall kan vara svårt och nästan omöjligt om man inte har en klar idé om hur huset ska se ut. Jag är ingen arkitekt, så jag kan inte designa fram ett roligt hus bara sådär, så jag har alltid en förlaga som jag utgår ifrån när jag gör mina hus. Det kan vara hus som finns i verkligheten (2013, 2012) eller tecknade från ett sällskapsspel (2010) eller en gammal julkalender (2011)...

Men nu tänkte jag tipsa om var man kan hitta färdiga alldeles utmärkta mallar som som bara är att kopiera och börja baka ut. I början använde jag mycket färdiga mallar, det är enklast så, och det är ju framförallt när man dekorerar som man verkligen gör pepparkakshuset till sitt eget. 

Julälskarna har en helt fantastisk hemsida som jag har besökt i säkert 15 år, jag tror till och med att min fascination för pepparkakshus är lite deras fel... Varje år brukar de bygga ett hus i helt egen design, och de delar med sig av mallarna till nästan alla husen. Mitt allra första avancerade pepparkakshus var Greveholm, som jag byggde efter deras mall när jag var 15 år gammal.
tåg, tivoli och ett gammalt posthus tillhör några av exemplen på mallar du kan hitta där.
En pagod (2010) också efter Julälskarnas mall.


Greveholm (2002)Gingerbread Exchange är och en bra sida med många mallar av vanliga hus men i massa roliga designer. Sidan är på engelska såväl som mallarna (beskrivingarna). Detta huset gjorde jag efter mallen kallad Trivilian House år 2006:

http://www.gingerbreadexchange.com/index.php?action=downloads;sa=view;down=26


Internet är helt fantastisk, men inget går upp mot en riktig bok. Pepparkakshus & Mera Julbus (av Eva Granem Ylva Norman och Åke Gunnarsson) är en jättefin bok som innehåller massa mallar till roliga pepparkakshus. Eller vad sägs om ett lusthus, sjöbodar, Villa Villekulla eller Fantomens grotta? Det finns nåt för alla! Mallarna är skalenliga och kommer med instruktioner hur huset ska monteras.

Jag måste också lägga till det här huset, även om det inte finns en mall, för jag tror att vem som helst kan göra sin egen utifrån den här designen:

http://www.flickr.com/photos/57223777@N00/3136524343/in/set-72157606385384321
 Så enkelt, men så himla snyggt! Jag älskar det här huset!

4 kommentarer:

 1. Wow vilket fint pepparkakshus, det med balkongen i mitten. Du verkar vara fantastiskt duktig på det här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Om man räknar alla pepparkakshus jag gjort på jobbet också (som är vanliga enkla hus) så har jag gjort ett par hundra stycken, så jag har lärt mig ett och annat på vägen...

   Radera
 2. Men oj, det sista var ju så enkelt att till och med jag borde klara av det. Man kanske skulle prova :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag verkligen att du ska göra! :)

   Radera