lördag 29 november 2014

Smörkola med pinjenötter och kola med sesam och ingefära


Nu har jag bara en sort med julgodis kvar på min lista (cream cheese mints), men eftersom vi är i Stockholm denna helgen var jag ju tvungen att ta med mig en presentask, med tio av de elva sorter jag gjort hittills (glömde visst en, kom jag på nu). Fler recept kommer upp under veckan, tänk vad tiden springer iväg, jag ska ha min julbrunch om en dryg vecka, så det kommer bli en hektisk vecka, men vad kul det kommer bli! Det blir ett dygn i Stockholm under helgen, men sen är jag hemma och ledig måndag, då åker granen och resten av julpyntet upp!


Men jag tänkte dela med mig av min två andra kola recept, eller snarare recept på smaksättningar, eftersom kolareceptet är det samma som till saltlakrits- och pepparkakskolan. Men först måste jag igen nämna det fantastiska kolapappret jag fyndade på Panduro i höstas. Det är ett vaxat silkespappet på rulle som jag köpte för jag tyckte det var fint (och billigt på rean), jag fattade inte att det var vaxat förrän jag fick hem det. Men så kom jag på att det skulle passa perfekt till kolpapper, och det blev ju hur snyggt som helst, bra också med olika mönster på pappren när man gör fler olika kolasorter. Pappret med änglar finns här, men till fullpris nu så det är lite dyrt, men håll koll när det bli rea igen och köp hem en rulle om du brukar göra kola!

Smaksättningar till kola efter grundreceptet (se nedan)
Smörkola med pinjenötter:
1 dl pinjenötter

Sesam- och ingefärskola:
1/2 dl sesamfrön (hälften rörs i smeten och hälften strös på kolan)
1/2 dl kanderad ingefära (kan nog ökas till 1 dl)

Grundrecept:
2dl grädde
80g smör
1/2 tsk havssalt
250g socker
170g glykos


Gör så här: 
  •  Förbered och klä en form med bakplåtspapper, eller gör som jag och använd bara bakplåtspapper och vik till en form, då kan jag anpassa måtten som jag vill. Sådan här mjuk kola vill jag ha i tjocka bitar, så 12x24 cm tycker jag blir ganska bra storlek.
  • Se till att ha allt förberett, när koket väl är igång krävs din fulla uppmärksamhet och du hinner inte stå och väga upp det sista. Förbered gärna också en skål med kallt vatten till när du ska göra kulprovet (se nedan).
  • Koka upp smör, vispgrädde och salt i en liten kastrull.
  • Samtidigt kokas glykos och socker upp i en större, tjockbottnad kastrull. Undvik att röra i massan, då den kan sockra sig, jag brukar vicka lite lätt på kastrullen så sockret fördelas jämnt. Den ska kokas till ca 170 grader, och bli ljust bärnstensfärgad.
  •  Ta det karamelliserade sockret av plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Använd en träslev eller (min favorit) slickepott i silikon. Ställ tillbaka på plattan, ner sänk värmen och låt smeten koka upp. Rör om så det inte bränner i botten. Koka tills kolan blivit ca 127 grader (det tar bara ett par minuter!) allra säkrast är att göra ett sk kulprov (häll ner lite smet i kallt vatten, det ska gå lätt att forma en ganska fast kula av smeten, då är den klar) 
  • Rör i den valda smaksättningen.
  • Häll upp i den förberedda formen (strö eventuellt över sesamfrön), och låt så och svalna i rumstemperatur. Vänta ca 4-5 timmar sedan är kolan redo att skäras upp.
  • Slå in i smörpapper och förvara torrt och svalt.

Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge

3 kommentarer:

  1. Det där silkespappret är sååå snyggt - måste se om mitt lokala Panduro kan beställa hem det:) Det är lite dyrt men det gör ju kolainslagningen MYCKET roligare...och det är värt en hel del:)

    SvaraRadera
  2. Vad är de gul/röda godiset för något? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är teaterkonfekt, kulor av hemgjord marsipan i olika färger rullade i socker.

      Radera