onsdag 28 oktober 2015

Kryddig Pumpasoppa med bacon och rostade kikärtor

Pumpasäspngen nummer ett är här, det är denna veckan en ska passa på att äta pumpa, eftersom det brukar vara enda veckan som mataffärerna har ett bra utbud av pumpa, till bra pris dessutom. Pumpapuré går att köpa på burk i amerikanska affärer, men eftersom det är säsong, så jag gör så klar egen, det är jättelätt. Dela en pumpa på mitten, gröp ut kärnorna och lägg på en plåt med bakplåtspapper med snittsidan neråt. Rosta i ugnen på 175 grader i ca en timma. Gröp ur fruktköttet ur skalet och mixa slätt, så har de din pumpapuré! Igår gjorde jag denna pumpasoppa, men blev sjukt god; den är väldigt kryddig utan att vara het...


Kryddig Pumpasoppa med bacon och rostade kikärtor 


Ingredienser:
I gul lök, hackad
4 vitlökskyftor, finhackade
50 g smör
3/4 tsk rökt paprikapulver
3/4 tsk chilipulver
1/2 tsk gurkmeja
1/4 tsk Cayennepeppar
1 tsk salt
1/4 tsk vitlökspulver
8 deciliter pumpapuré (se ovan)
5 dl kycklingbuljong
1 dl gädde

Fetaost
1 pkt bacon

1 burk kikärtor, avrunna och sköljda
1/2 tsk salt
1/4 tsk vitlökspulver
1/2 tsk chilipowder
1/4 tsk rökt paprikapulver
1 krm gurkmeja
2 tsk råsocker

Gör så här:
  • Smölt smöret i en kastrull och fräs lök och vitlök i ett par minuter, tills det blivit mjukt. 
  • Tillsätt rökt paprikapulver, chilipulver, gurkmeja, Cayennepeppar, salt och vitlökspulver, pumpapuré och kycklingbuljong och låt sjuda ett par minuter på låg temperatur. 
  • Tillsätt grädden, känns soppan för tjock, tillsätt mer buljong. 
  • Hacka baconet och stek knaprigt, lägg på papper att rinna av. 
  • Tillsätt kikärtorna i det varma baconfettet och rosta på medelvärme. 
  • Tillsätt salt, vitlök, rökt paprikapulver, gurkmeja och råsocker. 
  • Rosta tills kikärtorna börjar få lite färg.
  • Servera soppan i skålar, toppa med bacon, kikärtorna och smulad fetaost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar