onsdag 25 november 2015

Mörka chokladtryfflar med kakao

Jag är egentligen ingen chocoholic, men ska det vara choklad så tycker jag ren mörk choklad något av det bästa. Här kommer ett recept på galet goda chokladtryfflar med en himmelsk len och god ganache omsluten av ett tunt skal av choklad och kakao. Eftersom det är chokladen som spelar huvudrollen, så ska det så klart vara en riktigt god choklad. Jag använder Tobado 64% från Chocovic




Det är inte helt nödvändigt att temperera chokladen som tryfflarna ska rullas i, men tryfflarna kommer hålla formen bättre, alltså bli snyggare, och det är väldigt gott med en riktigt tunt krispigt chokladskal runt tryfflarna...


 

Mörka Chokladtryfflar

Ingredienser:
Ganache:
200g mörk choklad pellets eller hackad
50g glykos
100g vispgrädde
50g smör, rumsvarmt

Att rulla tryfflarna i:
150 g mörk choklad
Kakao till dekor

Gör så här:
Dag 1
  • Lägg chokladen i en bunke.
  • Koka upp grädde och glykos, häll över chokladen och rör ihop.
  • Tillsätt smöret i småbitar och rör eller mixa med mixerstav till en slät massa, en ganache.
  • Vill den inte gå ihop helt kan det vara för att den är för varm ca 40 grader är idealt.
  • Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2
  • Spritsa upp ganachen i små kulor på en plåt eller bricka (som får plats i kylen) med bakplåtspapper, ca 10 gram (eller större om en känner för det).
  • Kyl i ca en timma.
  • Ta lite kakao på händerna och rulla till runda fina kulor. Låt torka i rumstemperatur i minst en timma.
  • Temperera chokladen till doppningen. Lägg kakao i en rymlig bunke.
  • Ta lite tempererad choklad i handen och rulla ganachen så den täcks runtom och rulla sedan i kakon. Här är det väldigt bra att ha en kompis som kan rulla kulorna i kakon.

Jag hade ingen kompis, så jag fick rulla tryfflarna i kakaon själv, vilket förklarar kladdet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar