Så här kommer receptet på hur jag tror att jag borde ha gjort! Grundreceptet kommer från Jan Hedhs bok Glasspassion!
Ingredienser:
4 g gelatinblad (2-3 st)
3,75 dl glögg, jag tog Grythyttans Skogsglögg (starkvinsglögg 15%)
3,75 dl vatten
400 g grundsockerlag (se nedan)
1 citron, saften
1 apelsin, saften
2 äggvitor
Grundsockerlag:
225 g socker
166 g vatten
40 g glykos
Gör så här:
- Gör först grundsockerlagen: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp under lock (så förhindras kristallbildning).
- Tillsätt glykosen och koka upp igen, skumma av.
- Låt svalna, kan med fördel förvaras i kylen i glasburk eller liknanade.
- Lägg gelatinbladen i blöt i minst 10 min.
- Häll glögg, vatten, sockerlag, citron- och apelsinsaft i en bunke och blanda väl.
- Smält gelatinet i mikron i ca 1 dl av sorbetsmeten och blanda sedan med resterande smet.
- Frys sorbetblandingen i glassmaskin. När blandningen är halvfryst tillsätts äggvitorna som vispats till skum, och kör vidare till en ganska fast och fluffig sorbet.
- Häll upp smeten i en plastburk och låt stelna klart i minst 3 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar