onsdag 5 november 2014

Marble Rye, randigt bröd till jul?!Jag bakade det här brödet igår och CJ sa att det smakade jul, och jag höll helt med, jag tänkte direkt att det borde bli en hit på julbordet! Brödet är bakat på vete och rågsikt och smaksatt med kummin, men det som är extra speciellt är att man färgar halva degen med kakao så att det får ett marmorerat, supersnyggt utseende. Självklart kan man strunta i kakaon och göra ett vitt bröd, men det blir verkligen jättesnyggt och ser väldigt imponerande ut, trots att det är riktigt lätt. Man kan även använda karamellfärg för att få en ännu mörkare deg och med större kontrast mot den vita degen.

Som vanligt när det kommer till lite udda sorters bröd så är det judarna som ligger bakom Marble Rye. Bagels, där man kokar degen, och brezel, där degen doppas i lut innan avbakning (seriously?! hur kommer man ens på det?) är båda fantastiska judiska uppfinningar... Men det här brödet är betydligt enklare, en degblandare av något slag (t.ex. Kitchen Aid eller Assistent) eller  är dock att föredra, att stå och knåda en deg för hand kan vara jobbigt nog, lagom till deg nummer två år risken stor att man har tröttnat... Receptet kommer från boken Mackor av Jonas Cramby, som jag är lite besatt av just nu, den är helt sjukt fantastisk och rekommenderas till ALLA matnördar, förresten!

Marble Rye
räcker till 2 limpor

Ingredienser:

smör till pensling

Ljusa degen:
3,5 dl (190 g) rågsikt
7 dl (420 g) vetemjöl
1 1/2 tsk salt
25 g jäst
1 1/2 tsk kummin
3 dl (300 g) vatten, kallt
1 msk ljus sirap
2 msk olja

Mörka degen:
3,5 dl (190 g) rågsikt
7 dl (420 g) vetemjöl
1 1/2 tsk salt
25 g jäst
1 1/2 tsk kummin
3 dl (300 g) vatten, kallt
1 msk mörk sirap
2 msk olja
2 msk kakao
ev brun eller svart karamellfärg

Gör så här:
 • Börja med den ljusa degen. Kör samtliga ingredienser i en degblandare på låg hastighet i ca 10 minuter (dubbla tiden för hand). Lägg i en skål och täck med lock eller plastfolie.
 • Gör den mörka degen på precis samma sätt. Men om du använder karamellfärg, blanda ut den i vattnet först.
 
 • Låt degarna jäsa i ca en timma.
 • Dela degarna i fyra delar var (två delar på limpa) och forma dem till runda bullar. Lägg bakduk över och låt vila i 20 minuter (så spänningen i degen släpper, och degen går att kavla ut.
 
 • Kavla ut degarna till ca 1 cm tjocklek, lägg ihop 4 degbitar,  varannan vit och brun deg. Rulla sedan ihop degen på längden till en rullle. Forma till en limpa på fri hand eller lägg degen i två smorda brödformar.
 • Låt jäsa i avstängd ugn tills de dubblats i storlek, ca 90 minuter.
 • Ta ut bröden och sätt ugnen på 175 grader.
 • Gör tre snitt på snedden med en vass kniv och baka i ca 45 minuter.
 • Pensla bröden med smält smör när bröden har svalnat helt.

2 kommentarer:

 1. Har nyss provat receptet från Jonas crambys bok men tyvärr blev resultatet kass... i hans bok står det 6g torrjäst... är det felet tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt! Jag har aldrig använt torrjäst, så jag brukar räkna om hans brödrecept till färskjäst istället, alltså 25 g färsk jäst istället för 6 g torrjäst. Jag tror han gillar att ha torrjäst i sina recept eftersom det håller längre, så man alltid har jäst hemma och kan baka när helst andan faller på. Men jag bakar såpass mycket att jag alltid har färskjäst hemma.

   Radera