torsdag 3 december 2015

Fransk rosennougat med pistage och tranbär

Detta är lätt det vackraste godiset jag någonsin gjort. Med sin ljusrosa färg och de gröna pistagemandlarna blir det hur snyggt som helst! Smakar mums gör det också, med bara en hint av ros, utan att det smakar parfymerat. För två år sedan gjorde jag en en chokladvariant av nougaten, som doppades i choklad. Det receptet hittar ni här.



 

Fransk rosennougat med pistage och tranbär

 

Ingredienser:
50 g tranbär
100 g mandel
100 g pistagemandel
50 g vatten (1/2 dl)
150 g socker
180 g honung
30 g äggvita (1 st)
25 g socker
1/2 tsk nypressad citron
1 nypa vaniljpulver
1/2 tsk rosenvatten
rosa färg

Gör så här:
  • DAG 1: Sätt ugnen på 200 grader och rosta hasselnötter och mandel (ej pistage) i ca 10 minuter tills skalen börja släppa på nötter och mandlar, rör om ett par gånger under tiden. Ta ut och gnugga av skalen, vilket lättast görs i en kökshandduk. Tillsätt pistagemandeln.
  • Använd en liten kastrull 0,5-1 liter. Mät upp vatten och socker i kastrullen och koka upp. Skumma med en tesil. 
  • Tillsätt honung och koka upp igen. Lägg på locket och koka ca 2 minuter för att undvika att det bildas kristaller.
  • När sockerlagen är 120 grader ska äggvita, socker och citronsaft börja vispas till en fast maräng (allra bäst är att ha en KitchenAid, elvisp med stativ eller liknande så du slipper stå och hålla i vispen samtidigt som du håller koll på sockerlagen.)
  • Koka sockerlagen på hög värme till 147 grader (sk svagt karamellprov, lagen ska börja bli svagt gul).
  • Häll den kokande sockerlagen direkt ner i marängen under kraftig vispning. Tillsätt den rosa färgen, vaniljpulver och rosenvatten. Vispa massan på låg hastighet i ca 5 minuter.
  • Tillsätt nötter, mandel och tranbär och rör om kraftigt. Häll ut nougaten på diskbänken för att svalna i några minuter.
  • Kavla ut nougaten ca 2 cm tjock på en silikonmatta eller bakplåtspapper med hjälp av lite florsocker.
  • Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  • DAG 2: Skär nougaten i bitar ca 2x4 cm med vass kniv.
  • Slå in nougatbitarna i cellofan, eller bakplåtspapper. 





Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Lönnsirapskola med valnötter
Mörka chokladtryfflar med kakao
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge
Äppelciderkola




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar