torsdag 4 september 2014

Schackrutor

Tittar ni på Hela Sverige Bakar på sjuan? För mig är det definitivt ett guilty pleasure. Som professionell konditor (och bagare) är det lite med skräckblandad förtjusning jag brukar titta på programmet. Men jag måste säga att de flesta presterar riktigt bra efter förutsättningarna, för det är ofta väldigt kort tid de har på sig. Birgitta och Tilde är ju helt underbara och Johan Sörberg är lite av en idol som faktiskt var den som fick mig att vilja bli konditor (när han bakade i "köket") när jag var yngre.

2013 års småkakskollektion á la Nilli
Jag har flera recept på saker jag bakade förra året som jag aldrig fick lagt upp, så de kommer komma upp här på bloggen lite då och då. Inspirerad av kvällens avsnitt där temat var småkakor kommer här ett recept på en av mina egna gamla godingar. Nämligen schackrutor, eller brysselkex, efter ett recept av Jan Hedh. Dessa kakor är dessutom min lillasysters favoritkaka, hon kan äta en plåt själv (det har faktiskt hänt en gång!).

Ingredienser:
Vaniljdegen:
150 g smör
100 g florsocker
55 g mandelmjöl
60 g äggula (3 st)
250 g mjöl
1 tsk vaniljsocker

Chokladdegen:
150 g smör
100 g florsocker
35 g mandelmjöl
60 g äggula (3 st)
25 g kakao
240 g vetemjöl

1 ägg

En plåt före avbakning
  • De två degarna var för sig. Blanda samtliga ingredienser till 
  • Kavla ut degarna 1,5 cm tjocka, tänk på att försöka få samma form på
  • plasta plattorna och Låt stelna i kyl i 30 minuter.
  • vispa upp ägget och pensla båda plattorna, lågg plattorna ovanpå varandra och ställ i frysen i 30 min (jag brukar lägga degen på en skärbräda så den får ligga rakt)
  • Skär 1,5 cm breda längder med en vass kniv.
  • Sammanfoga med äggstrykningen så det liknar ett schackbräde. Ställ i frys i 1 timma (eller förvara i frysen inplastad upp till en månad, låt tina i kylen ett par timmar för bästa resultat.)
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Skär 8 mm tjocka skivor med en skarp kniv.
  • Lägg på bakplåtspapper och baka i ca 10-12 min, tills be börjar bli lite gyllene.
Före och efter montering

8 kommentarer:

  1. Jag drömde om att bli konditor när jag var liten. Det var låångt innan jag insåg att jag saknar några som helst kunskaper i köket. :) Låter smarrigt det där, men bakandet får nån annan sköta. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju tur att alla är lika bra på att baka, annars hade jag ju inte haft nåt jobb! ;)

      Radera
  2. Så snyggt det blir med många rutor.
    Jag är nog lite förälskad i Johan Sörberg och det är också sen Köket-tiden. Minns särskilt ett avsnitt där han gjorde "spunnet" socker.

    Men du... visst har han blivit ännu snyggare i år?

    Trevlig helg. Nu sitter jag och väntar på att mitt flygplan ska lyfta. Italy, here I come

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag kanske ske prova att göra 6x6 rutor nästa gång?! Jag gillar när det blir en utmaning.

      Ja, Johan är rätt het, han har nog tjockare skägg i år va? Om det är bra eller dåligt kan väl diskuteras... ;)

      Ha det så superkul i Italien, har faktiskt aldrig varit där, men det är helt klart det landet i Europa jag helst skulle vilja åka till, jag kan bara föreställa mig hur fantastisk maten måste vara (ja, det är mat som är det viktigste när jag reser!)!

      Radera
  3. Vad fint du hade gjort med julklappskakorna! Supertrevligt! Jag försöker spara pengar i år på julklappar så jag har tänkt baka extra mycket och ge bort, men det blir nog inte lika fint som du har gjort. Men jag ser fram emot flera kakrecept:)) Jag måste baka till glutenallergiker - har du något bra recept till dem (förutom maränger & nötkakor som har blivit lite uttjatat här känner jag)??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen en uppskattad present! Jag har i allafall ett recept på glutenfria småkakor som borde komma upp på bloggen framöver...stay tuned!

      Radera
  4. Måste testa att baka sånna nångång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag, de är sjukt goda och väldigt imponerande att bjuda på!

      Radera