Ingredienser:
6 1/4 dl mjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
115 g smör
2 1/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk pepparmintsextrakt (jag använde Dr Oetker, köpt på ICA, pepparmyntsolja kan också användas, men då räcker det med nån droppe!)
1 msk röd karamellfärg (allra helst pastafärg, den ger bäst färg!)
florsocker (att strö på bordet när degen rullas ut)
3 msk mjölk
strössel att rulla kakorna i
Gör så här:
- Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker, ställ åt sidan.
- Vispa smör och socker tills det blir fluffigt (kör med vinge om de har en bakmaskin med det tillbehöret). Tillsätt ägg, mjölk och pepparmintsarom, kör lite till, tills allt blandats ihop ordentligt.
- Ta bort hälften av degen och lägg åt sidan. Tillsätt den röda färgen i resterande deg, blanda tills hela degen har en härlig röd färg.
- Kavla ut degarna på separata bakplåtspapper till ca 5 mm tjocklek, försök se till så de båda degarna får ungefär samma form.
- Vänd försiktigt över den röda degen uppepå den vita, ta bort pappret och trimma kanterna så det blir en jämn fin rektangel. Spillbitarna trycker du ihop och delar upp till kakor de med, de blir inte lika fina men precis lika goda!
- Rulla ihop degarna från långsidan så det blir ett fint rödvitt spiralmönster, degen kan vilja spricka lite, laga då bara ihop sprickorna genom att trycka till dem med fingret.
- Häll strösslet i en långpanna eller liknande, så du kan rulla degrullen i strösslet utan att det hamnar på golvet istället. Tryck lite lätt så strösslet fastnar på rullen, utan att förstöra den runda formen.
- Rulla in degen i bakplåtspappret degen kavlades ut på och lägg in i kylen i minst 2 timmar.
- Skiva upp rullen i centimetertjocka skivor och lägg på pappersklädd plåt med ca 2 cm mellanrum, de sväller lite under bakningen.
- Baka på 175 grader i 10-12 minuter.
Superläckra!
SvaraRadera