De senaste tre jularna har de här chokladmandlarna varit ett måste! Ett ganska smidigt men ack så trevligt julgodis för chokladälskaren! Det är helt enkelt karamelliserade mandlar som gömmer sig under ett ordentligt skal av choklad, kan det bli bättre?! Jag har även provat att använda kaffebönor istället för mandlar och det blev galet gott, men då måste sockermängden ökas något (se receptet). Receptet kommer från Jan Hedhs bok Chokladpassion.
Ingredienser:
100 g mandel (oskalad)
25 g florsocker (eller 40 g till kaffebönor)
1 tsk nupressad citronsaft
1 knivspets smör
200 g mörk choklad (jag använde Tobado (65%) från Chocovic, finns att beställa på marron.se)
25 g kakao
Karamelliserade mandlar... |
- Rosta mandlarna i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills de blir gyllenbruna.
- Häll mandlar, florsocker och citronsaft i en liten kastrull och karamellisera till gyllenbruna, rör om hela tiden.
- Ta av kastrullen från spisen och tillsätt smöret och rör om tills mandlarna skiljs åt. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalan, se till så mandlarna ligger åtskiljda.
- Temperera chokladen.
- Häll mandlarna i en metallskål. Tillsätt 1/3 av chokladen och rör om tills chokladen blir matt och mandlarna skiljs åt, låt stelna i kyl. Upprepa två gånger till med resten av chokladen.
- Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och sikta över kakao, försök rulla runt mandlarna försiktigt så de täcks ordentligt av kakaon.
- Häll mandlarna i en sil och sikta bort överflödig kakao.
Andra julgodisrecept:
Chokladmandlar
Cream cheese mints
Fransk chokladkola
Fransk Nougat, Montelimar
Julmustmarmelad
Pepparkakskola
Saffransfudge
Saltlakritskola
Snickersfudge
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar